‘120 otkucaja u minuti’ stiže u domaća kina!

Napeta emotivna drama ‘120 otkucaja u minuti’ koja je prikazana u sklopu 15. izdanja ZFF-a u četvrtak, 22. ožujka stiže u domaća kina!

Film prati mlade pariške aktiviste koji tijekom ranih 1990-ih očajnički pokušavaju podići razinu osviještenosti o AIDS-u i trgnuti iz ravnodušnosti nezainteresirano društvo i farmaceutske kompanije. Skupini se pridružuje mladi Nathan, jedan od njezinih rijetkih članova koji nije zaražen HIV-om. Ondje upoznaje radikalnog i strastvenog Seana te njih dvoje započinju vezu dok grupa preispituje metodu šoka i nasilja kao način borbe.

‘120 otkucaja u minuti’ proglašen je najboljim filmom na dodjeli francuskih filmskih nagrada César, a slavio je u čak šest kategorija. Uz najbolji film, osvojio je nagrade za najbolji originalni scenarij, glazbu i montažu. Nahuel Pérez Biscayart najveća je glumačka nada, dok je Antoine Reinartz nagrađen kao najbolji sporedni glumac. Uz Grand Prix na Cannesu je osvojio i prestižnu nagradu filmskih kritičara FIPRESCI te Queer Palmu. Svoju hrvatsku premijeru imao je na 15. ZFF-u gdje se natjecao za nagradu LUX koju dodjeljuje Europski parlament. Redatelj Robin Campillo redoviti je koscenarist slavnom Laurentu Cantetu s kojim je 2008. osvojio Zlatnu palmu za filmsku uspješnicu ‘Razred’ koja također propituje drugost.

Raspored projekcija u kinu Europa