12.-20.11.2016.

Bravo!

Aferim!

Rumunjska, Bugarska, Češka Republika, 2015, 108’

režija: Radu Jude

scenarij: Radu Jude, Florin Lazarescu

glumci: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Mihaela Sirbu

fotografija: Marius Panduru

montaža: Cătălin Cristuțiu

producenti: Ada Solomon, Rossitsa Valkanova, Jiři Konečny

produkcija: Hi Film Productions, KLAS Film, Endorfilm

festivali i nagrade: 

Rumunjski kandidat za Oscara 2015. u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku; Berlinale 2015. – Srebrni medvjed za najboljeg redatelja; Tribeca Film Festival 2015.

 

Pet godina nakon što je na 10. Zagreb Film Festivalu odnio Zlatna kolica za film Svi u našoj obitelji, redatelj Radu Jude hrvatskoj se publici vraća na velika vrata. Humorna drama Bravo! na ovogodišnjem festivalu u Berlinu donijela mu je Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja i postala rumunjski kandidat za Oscara. Radnja filma smještena je u Rumunjsku, 1835. godine, a prati lokalnog žandara Costandina i njegova sina Ionitu u potrazi za Romom Carfinom, odbjeglim robom optuženim da je imao aferu sa suprugom svog gospodara. Lov postaje prava avantura u kojoj otac i sin susreću ljude različitih nacionalnosti i vjera. Svi oni gaje predrasude jedni prema drugima koje se prenose s generacije na generaciju. Kada napokon pronađu Carfina, Costandinova i Ionitova pustolovina još se ne bliži kraju.

Radu Jude rođen je u Bukureštu 1977. godine. Režirao je niz nagrađivanih kratkih filmova. Njegov prvi dugometražni film, Najsretnija djevojka na svijetu, prikazan je na više od 50 filmskih festivala širom svijeta, a osvojio je nagrade na Sundanceu i Berlinaleu. Drugi dugometražni film, Svi u našoj obitelji, premijerno je prikazan na Berlinaleu 2012. godine. Treći film, Bravo!, osvojio je Srebrnog medvjeda za najbolju režiju.