12.-20.11.2016.

Glasnije od bombi

Louder Than Bombs

Norveška, Francuska, Danska, 2015, 109’

režija: Joachim Trier

scenarij: Joachim Trier, Eskil Vogt

glumci: Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg, Amy Ryan

fotografija: Jakob Ihre

montaža: Olivier Bugge Coutté

producenti: Thomas Robsahm, Joshua Astrachan, Marc Turtletaub, Albert Berger, Ron Yerxa, Alexandre Mallet-Guy

produkcija: Motlys/​Memento Films Production/​Nimbus Film ApS

festivali i nagrade: 

Filmski festival u Cannesu 2015.; Međunarodni filmski festival u Torontu 2015.; Međunarodni filmski festival u Melbourneu 2015.

 

Prvi film norveškog redatelja Joachima Triera na engleskom jeziku Glasnije od bombi obiteljska je drama u kojoj glavne uloge igraju izvrsni Gabriel Byrne, Isabelle Huppert i Jesse Eisenberg. Gene je ostarjeli srednjoškolski profesor koji se pokušava nositi s iznenadnom smrću supruge Isabelle, poznate ratne fotografkinje. Tri godine nakon Isabelline smrti Geneov odnos s mlađim sinom Conradom nalazi se u krizi, čemu nimalo ne pomaže mladićeva povučenost. Kada se zbog  posthumne izložbe Isabellinih fotografija kući vrati i stariji sin Jonah, trojica muškaraca prisiljeni su provesti zajedno neko vrijeme te Gene grabi priliku kako bi pokrpao narušene odnose. Međutim, nadolazeća izložba mogla bi dovesti do javnog razotkrivanja mračnih obiteljskih tajni. Trier, čiji je film Oslo, 31. kolovoza prikazan na 9. ZFF-u, u najnovijem ostvarenju vješto i s humorom manevrira između različitih perspektiva kako bi zašao dublje u dinamiku bolnih obiteljskih odnosa.

Joachim Trier rođen je u Kopenhagenu, diplomirao na engleskoj Nacionalnoj školi za film i televiziju. Prije dugometražnih filmova Repriza i Oslo, 31. kolovoza, snimio je nekoliko jako dobro prihvaćenih kratkih filmova, među kojima Still i Procter. Repriza je nagrađena na mnogim uglednim festivalima, uključujući Karlove Vary, Toronto, Rotterdam i druge. Glasnije od bombi njegov je treći dugometražni film.