12.-20.11.2016.

Mladost

La giovinezza

Italija, Francuska, UK, Švicarska, 2015, 118’

režija: Paolo Sorrentino

scenarij: Paolo Sorrentino

glumci: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda

fotografija: Luca Bigazzi

montaža: Cristiano Travaglioli

producenti: Nicola Giuliano, Francesca Cima, Carlotta Calori

produkcija: Indigo Film, Medusa Film

festivali i nagrade: 

Filmski festival u Cannesu 2015.; Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2015. – Nagrada publike; Međunarodni filmski festival u Torontu 2015.

U ovom šarmantnom novom filmu oskarovca Paola Sorrentina (Velika ljepota) dva stara prijatelja razmišljaju o prošlosti, sadašnjosti, ljepoti i apsurdnosti života. Fred i Mick bliže se osamdesetima i uživaju odmarajući se u ljupkom hotelu u podnožju švicarskih Alpi. Fred je umirovljeni skladatelj i dirigent koji se nema namjeru vratiti glazbenoj karijeri koju je već odavno napustio. Nasuprot njemu, Mick je zaposleni redatelj koji ubrzano završava scenarij za svoj najnoviji film. Obojica znaju da su im dani odbrojeni te se odluče zajednički suočiti s budućnosti. No za razliku od njih, druge kao da ni najmanje ne muči prolazak vremena. Mladost je Sorrentinov drugi film na engleskom jeziku te okuplja impresivnu glumačku ekipu: Michaela Cainea u ulozi Freda, Harveyja Keitela u ulozi Micka i Rachel Weisz u ulozi Fredove kćeri udane za Mickovog sina.

Paolo Sorrentino rođen je u Napulju 1970. godine. Još od Posljedica ljubavi, filmovi mu se redovito natječu u Cannesu. Film Il Divo dobio je cannesku Nagradu žirija. 'Ovo mora biti mjesto' sa Seanom Pennom prvi je njegov film na engleskom jeziku. Nakon njega snimio je Veliku ljepotu, koja mu je donijela Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Mladost je premijerno prikazan u Cannesu.