12.-20.11.2016.

Prins

Nizozemska, 2015, 78’

režija: Sam de Jong

scenarij: Sam de Jong

glumci: Ayoub Elasri, Jorik Scholten, Achraf Meziani, Oussama Addi, Elsie De Brauw, Sigrid Ten Napel, Olivia Lonsdale, Chaib Massaoudi, Peter Douma, Freddy Tratlehner

fotografija: Paul Özgür

montaža: Mieneke Kramer

producenti: Gijs Kerbosch, Gijs Determeijer, Roel Oude Nijhuis

produkcija: Halal, Vice Media

festivali i nagrade: 

Berlinale 2015 – Honourable Mention

U središtu priče sedamnaestogodišnji je Ayoub koji živi u socijalnoj amsterdamskoj četvrti. Njegovo znanje o svijetu ne prelazi granice četvrti u kojoj je odrastao, ali to ga ne sprečava u pokušajima da postane glavna faca u kvartu i zaradi poštovanje lokalne bande. Ayoub je zaljubljen u Lauru, no za njezinu pažnju mora natjecati s lošim dečkima kakvi se njoj sviđaju. On nema novca, dijeli malenu sobicu sa svojom sestrom, majka mu je iscrpljena od teškog života, a otac mu živi na ulici. Život je ondje težak, ali i sladak. Drski mladi muškarci prave se važni sposobnostima nizanja uvreda, preuveličavaju svoja ljubavna iskustva i rano su izloženi napastima kriminala i nasilja. Vizualno dinamičan, sa soundtrackom koji pršti od energije, Princ je izrazito stiliziran redateljski debi koji je dobio Posebno priznanje na Berlinaleu u programu Generation Kplus.

Sam de Jong rođen je u Amsterdamu 1986. godine. Studirao je na Nizozemskoj filmskoj akademiji. Njegov diplomski film Magnesium premijerno je prikazan na Sundanceu 2013. i bio je nizozemski kandidat za studentskog Oscara iste godine. Snima i dokumentarne filmove, video spotove i reklame. Prince mu je prvi dugometražni film.