12.-20.11.2016.

Susret vjetrova

Risttuules

Estonija, 2014, 87’

režija: Martti Helde

scenarij: Martti Helde

glumci: Laura Peterson, Mirt Preegel, Tarmo Song, Ingrid Isotamm, Einar Hillep

fotografija: Erik Põllumaa

montaža: Liis Nimik

producenti: Pille Rünk, Piret Tibbo-Hudgins

produkcija: Allfilm

festivali i nagrade: 

Međunarodni filmski festival u Torontu 2014.; Međunarodni festival u Solunu 2014. – Nagrada za posebno umjetničko postignuće; Međunarodni filmski festival Crne noći u Talinu 2014. – Nagrada Don Quijote za najbolji film, Estonska filmska nagrada, Nagrada žirija za najboljeg direktora fotografije; Filmski festival u Göteborgu 2015. – Nagrada publike za najbolji dugometražni film; Međunarodni filmski festival u Melbourneu 2015. – Nagrada publike – 3. mjesto

 

 

Snovita saga o preživljavanju i izdržljivosti sjećanja inspirirana stvarnim dnevničkim zapisima. 14. lipnja 1941. tisuće stanovnika Estonije, Latvije i Litve ukrcano je na vlakove i deportirano u Sibir kao dio etničkog čišćenja koje su prema Staljinovim naredbama provele sovjetske vlasti. Studentica filozofije Erna razdvojena je prilikom deportacija od supruga Heldura te ostaje sama s kćeri Eliide. Ne znajući hoće li ga ikad više vidjeti, Erna vodi dnevnik u kojem Helduru opisuje psihičku i fizičku patnju kroz koju prolazi, ali i onu drugih žrtava. Zapisana sjećanja u filmu oživljavaju u obliku crno-bijelih živih slika (tableaux vivants) u kojima glumci miruju u zamrznutim pozama dok se kamera kreće između njih stvarajući tako emotivan prostor između kretnje i statičnosti. Prošlost najzad postaje gotovo opipljivom, a sadašnjost poput sna.

Martti Helde rođen je u Estoniji 1987. godine, Helde se bavi filmom od svoje 16. godine. Diplomirao je režiju na baltičkoj školi za film i medije, a trenutačno je na magisteriju kazališne glume na Estonskoj muzičkoj i kazališnoj akademiji. Snimio je više kratkih filmova i TV reklama. Susret vjetrova je njegov prvi dugometražni film.