12.-20.11.2016.

Sve o jednoj djevojci

About a Girl

Njemačka, 2014, 105’

režija: Mark Monheim

scenarij: Mark Monheim, Martin Rehbock

glumci: Jasna Fritzi Bauer, Heike Makatsch, Aurel Manthei, Simon Schwarz, Sandro Lohmann, Lauritz Greve, Dorothea Walda

fotografija: Daniel Schönauer

montaža: Stine Sonne Munch, Melanie Landa

producent: Martin Rehbock

produkcija: Imbissfilm, Die Film GmbH, Bayrischer Rundfunk

festivali i nagrade: 

Gijon International Film Festival 2014 – Enfants terribles – Audience Award for Best Feature Film (13 years and up); Bavarian Film Award Pierrot for Best New Actress 2014; LUCAS International Children's Film Festival 2015 – ECFA Award

Petnaestogodišnja Charleen tipična je tinejdžerka koja mrzi biti tipična tinejdžerka. Kao najveća obožavateljica Kurta Cobaina sa svojim idolom dijeli i njegovo fatalističko gledanje na život, kao i buntovnu narav. No Kurtova glazba može joj pružiti tek djelomičan odušak od tegoba odrastanja. Jednog dana, pod utjecajem posebno melodramatičnog raspoloženja, Charleen si odlučuje skratiti muke. Nakon komičnog, i neuspjelog, pokušaja samoubojstva Charleen završava u bolnici, a zatim i na kauču kod psihoterapeuta gdje se sprijateljuje s Linusom, dječakom iz razreda. Ova optimistična, osebujna dramedija o tinejdžerki koja otkriva koliko život može biti zabavan i zanimljiv, iako rijetko ispada onako kako smo planirali, na Međunarodnom filmskom festivalu u Gijonu osvojio je Nagradu publike u programu Enfants terribles, a najviše je hvaljen upravo zbog izvrsne izvedbe glavne glumice.

 

Mark Monheim rođen je 1977. godine u Bonnu, gdje je i proveo djetinjstvo. Diplomirao je dokumentarnu režiju na minhenskom Sveučilištu za televiziju i film. Snimio je kratke filmove Michelle, Alban Faust, Hass mich, Der schwarze Mann i Mit sechzehn bin ich weg. Sve o jednoj djevojci njegov je prvi dugometražni film.