12.-20.11.2016.

Tajna Nikole Tesle

Tajna Nikole Tesle

Jugoslavija, 1980, 115’

režija: Krsto Papić

scenarij: Ivo Brešan, Ivan Kušan, Krsto Papić

glumci: Petar Božović, Strother Martin, Orson Welles, Dennis Patrick, Oja Kodar, Boris Buzančić, Ana Karić, Charles Millot, Edo Peročević

fotografija: Ivica Rajković

montaža: Boris Erdelji

produkcija: Zagreb film

festivali i nagrade: 

Festival jugoslavenskog igranog filma u Puli 1980. – Velika srebrna arena 

Tajna Nikole Tesle jedan je od rijetkih biografskih filmova u jugoslavenskoj kinematografiji, a kod nas je najpopularniji po činjenici da kratku, ali pamtljivu ulogu u njemu ima upravo Orson Welles. Welles se u filmu pojavljuje u ulozi američkog magnata J. P. Morgana, jednog od Teslinih financijera. Mladi nadareni izumitelj Nikola Tesla odlazi u Ameriku gdje se zapošljava kod slavnog Edisona. Ondje ubrzo privlači pažnju velikih financijera, ali postaje i trn u Edisonovom oku koji ga vidi kao nepoželjnog suparnika.

 

Krsto Papić (1933. – 2013.) Scenarist i redatelj, jedan od predstavnika hrvatske autorske kinematografije. Autor je brojnih nagrađivanih dokumentarnih i igranih filmova. Njegov film Lisice mnogi smatraju jednim od najboljih hrvatskih filmova, a za njega je osvojio Veliku zlatnu arenu u Puli. Među Papićeva zapaženija ostvarenja ubrajaju se i fantastični horor Izbavitelj, Život sa stricem (Velika zlatna arena, Nagrada kritike u Montrealu) te Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja.