12.-20.11.2016.

Kino Europa

Varšavska 3

Kino Europa kultno je zagrebačko kino te zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske koje je ove godine obilježilo veliku obljetnicu- 90 godina od otvaranja!

Sagradila ga je 1924./25. godine bogata zagrebačka obitelj Müller prema nacrtu arhitekta Srećka Florshütza sa željom da se napravi najljepše, najvažnije i najmodernije kino na ovim prostorima. Kroz burnih sedam desetljeća mijenjala su se imena okolnih ulica, politička i ekonomska uređenja, a kino je održalo svoju originalnu funkciju - filmofili, zaljubljenici i šetači tu dolaze kako bi se opustili, pobjegli od stvarnosti, uživali i pogledali dobar film.

Značajno je i da je kino Europa ujedno najstarije gradsko kino s kontinuiranim namjenskim djelovanjem od svog otvaranja. Ovaj je kontinuitet zamalo narušen tijekom nedavne turbulentne povijesti zgrade; naime, 2006. godine kinu je priprijetilo zatvaranje i prenamjena, sudbina koja je dočekala većinu gradskih kino dvorana. Međutim, akcijom ‘Daj mi kino!’, u ogranizaciji Zagreb Film Festivala i Hrvatskog filmskog saveza, zatvaranje je spriječeno, a u javnosti je pokrenuto pitanje prepoznavanja važnosti hrvatske kinomreže, s posebnim naglaskom na nekomercijalne filmske sadržaje. Kao rezultat toga, uslijedio je i sudbonosan potez gradskih vlasti, čijom je odlukom Grad Zagreb otkupio kino.

Početkom 2008. upravljanje kinom povjereno je Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival. Otad je zgrada kina postala centar suvremenog svjetskog i domaćeg nezavisnog i nekomercijalnog filma, u kojem svake godine u redovnom programu tijekom svih 365 dana u godini prikažemo četrdesetak nezavisnih suvremenih filmova iz svih krajeva svijeta te svih kategorija – cjelovečernje, kratke igrane, animirane, dokumentarne, eksperimentalne, filmove namijenjene dječjem uzrastu i ostale filmove.

Svoj dom je u Varšavskoj 3 našlo gotovo 20 hrvatskih filmskih festivala i manifestacija, godišnje održimo i tridesetak filmskih premijera svih žanrova, a posebnu pažnju posvećujemo djeci i kvalitetnim filmovima namjenjenim predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu.