12.-20.11.2016.

Muzej suvremene umjetnosti

Avenija Dubrovnik 17

Muzej je utemeljen 21. prosinca 1954. kada je odlukom tadašnjega Narodnog odbora grada Zagreba osnovana Gradska galerija suvremene umjetnosti s ciljem da slijedi, dokumentira i promovira događanja, stilove i pojave u suvremenoj umjetnosti. Galerija je odmah započela stvarati fundus i djelovati kao muzejska ustanova po suvremenim muzeološkim principima i potrebama toga vremena.

Nakon dugogodišnjeg nastojanja da se Muzej smjesti u prikladniji prostor, bilo u adaptirano postojeće zdanje ili u novu zgradu, godine 1998. donesena je odluka o izgradnji novog muzeja na novozagrebačkoj lokaciji na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Avenije Dubrovnik. Dana 17. studenoga 2003. postavljen je kamen temeljac nove zgrade Muzeja suvremene umjetnosti.

Muzej koji je premostio stari i Novi Zagreb jedinstveno je mjesto susreta, učenja, zabave i uživanja. Više od šest stotina djela domaćih i inozemnih umjetnika iz Zbirke MSU-a izloženo je na tri kata stalnog postava, krovnim terasama i vanjskom prostoru, a povremene izložbe odvijaju se u južnom krilu na dva kata, u prizemlju zgrade u NO galeriji te na zapadnoj medijskoj fasadi, naglašavajući otvorenost i fleksibilnost zgrade arhitekta Igora Franića.

Muzej suvremene umjetnosti