12.-20.11.2016.

14. ZFF: hrvatske premijere filmova Hane Jušić i Cristija Puiua

Zagreb Film Festival će se četrnaestu godinu zaredom održati od 12. do 20. studenog 2016. na nekoliko gradskih lokacija, a većinu filmskog programa ugostit će, kao i dosad, kina Europa i Tuškanac. U studenom će još jednom Zagreb na devet dana postati filmskom mekom, donoseći domaćoj publici selekciju najatraktivnijih i najzanimljivijih igranih filmova dugog i kratkog metra iz čitavoga svijeta.

Debitantski autori u fokusu su ZFF-a od samoga početka, pa je glavni (natjecateljski) program posvećen isključivo redateljima koji predstavljaju svoj prvi ili drugi igrani film, dok nacionalni natjecateljski program (Kockice) iz godine u godinu okuplja i publici predstavlja niz novih imena na domaćoj filmskoj sceni. Jedna od autorica čija su kratkometražna ostvarenja nekoliko puta prikazivana u ovom programu, a koja je 2012. s filmom 'Terarij' osvojila i Zlatna kolica, ove će godine svoj debitantski dugometražni film, 'Ne gledaj mi u pijat', predstaviti u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu. Spomenuti film mlade redateljice Hane Jušić na ZFF stiže s osvojenom nagradom FEDEORA-e za najbolji europski film na netom održanom 73. Venecijanskom filmskom festivalu.

Osim na domaće autore, čije putanje ZFF sustavno prati, posljednjih godina poseban naglasak stavljen je i na domaće filmske koprodukcije s drugim europskim i svjetskim državama, pa će tako ove godine u natjecateljskom dijelu programa sudjelovati i uspješan zajednički filmski pothvat Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske, 'Kuća drugih' ('House of Others') gruzijske redateljice Russudan Glurjidze, aktualni gruzijski kandidat za Oscara.

Program Ponovno s nama od ove godine postaje natjecateljskog karaktera, pa će se filmovi autora, čija su prethodna ostvarenja prikazivana na ranijim izdanjima ZFF-a i koji su na neki način odrastali sa Zagreb Film Festivalom, natjecati za nagradu Zlatni bicikl. I u ovom programu naći će se jedna uspješna hrvatska koprodukcija: smrtno-ozbiljna komedija 'Sieranevada' redatelja Cristija Puiua, jednog od najistaknutijih rumunjskih novovalovaca. ZFF prati Puiua od samih početaka - njegov kratki film ‘Kava i cigarete’ nagrađen je Zlatnim kolicima na 2. izdanju ZFF-a, a pretprošle je godine u programu Moj prvi film: Rumunjska prikazano njegovo sjajno debitantsko ostvarenje ‘Roba i lova’. Osim Puiua, na velika platna ZFF-a po četvrti put vraća se Taika Waititi s filmom ‘Hunt for the Wilderpeople’, kojim nastavlja niz uvrnutih komedija (‘Orao i morski pas’, ’Boy’, ‘Kad padne mrak’) specifičnog novozelandskog humora. 

Komedije i smijeha neće nedostajati niti u ostalim popratnim programima pa će tako u programu istočnoeuropskih komedija biti prikazani najbolji predstavnici ovog žanra po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića, dok će dokumentarci i ove godine biti prisutni na festivalu, i to u programu tzv. mockumentaraca koji nastaje u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić.