Dan LUX filma u Tuškancu

U kinu Tuškanac će u subotu trajati Dan LUX filma: domaćoj će se publici predstaviti tri finalista za Nagradu LUX koju svake godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u europskoj kinematografiji.

U 16 sati na programu je divno animirano ostvarenje koje uspješno krši sva pravila dječje kinematografije, Moj život kao Tikvica Claudea Barrasa koji je na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju osvojio nagradu publike i nagradu za najbolji dugometražni film.

u 18 sati bit će prikazana hvaljena njemačka drama “prerušena” u komediju, Toni Erdmann u režiji Maren Ade. Njemački kandidat za Oscara naizmjence je urnebesna i nelagodna dramedija o kompliciranom odnosu između ukočene poslovne žene i njezinog neobuzdanog, šaljivog oca.

U 21:30 na rasporedu je film koji kroz priču o mladoj djevojci progovara o počecima Arapskog proljeća, Kad otvorim oči Leyle Bouzid. Smješten u ljeto prije Jasminske revolucije u Tunisu, dugometražni prvijenac redateljice Leyle Bouzid slijedi mladi underground bend čiji su članovi prisiljeni sazrijeti u vrtlogu straha, društvene opresije, ali i vlastite mladenačke energije i bunta. Osamnaestogodišnja Farah pjevačica je u aktivističkom rock bendu.