Dodjela Nagrade Albert Kapović

Albert Kapović bio je jedan od osnivača Hrvatske udruge producenata, prvi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, vrstan producent, dobar pedagog, hrabar vizionar, a prije svega velik čovjek i mnogima od nas profesionalni i moralni uzor. Dodijeliti nagradu koja nosi njegovo ime velika je odgovornost i onome tko ju daje i onome tko ju prima.

Više od dvadeset godina na sceni, više od trideset igranih filmova, više od deset televizijskih serija, golemo iskustvo i uporan rad kolege Ivana Maloče doveli su do sjajnih rezultata u ovoj godini. Njezin je početak obilježila premijera filma Zrinka Ogreste na Berlinaleu nakon koje su uslijedile brojne nagrade na međunarodnim festivalima i trijumf S one strane na pulskom festivalu. Film je nominiran za najbolji europski film EFA-e, a filmski profesionalci odabrali su ga i da predstavlja Hrvatsku u utrci za Oskara.

Godina koja je kolegi Maloči počela premijerom na A festivalu, privodi se kraju uspješnom distribucijom filma Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, koji je svoju svjetsku premijeru u Montrealu ovjenčao glavnom nagradom Grand Prize of the Americas. Da ne zaboravimo, ove jeseni iz radionice Ivana Maloče gledamo i drugu sezonu serije Crno-bijeli svijet Gorana Kulenovića, a uz sve to Ivan je uspio nastaviti svoj ustrajan rad u našoj udruzi, rad čiji je cilj unaprjeđenje naše djelatnosti. Stoga, povjerenstvo Hrvatske udruge producenata za dodjelu Nagrade Albert Kapović ove godine nije imalo težak zadatak i jednoglasno je odlučilo da nagrada pripadne Ivanu Maloči koji se svih ovih dvadeset i pet godina nije dao obeshrabriti, a za vjerovati je da neće ni sljedećih dvadeset i pet. (Iz izjave Povjerenstvo za dodjelu godišnje Nagrade Albert Kapović u sastavu: Ankica Jurić Tilić – predsjednica, Vesna Mort, Vanja Andrijević, Draško Ivezić, Robert Vidić).

ivan-maloca_photo

Ivan Maloča, rođen 1962. u Kninu, producirao je oko trideset dugometražnih igranih filmova nagrađivanih na festivalima u domovini i inozemstvu (Maršal, Crvena prašina, Svjedoci, Tu, Snivaj, zlato moje, Dva igrača s klupe, Duh u močvari, Pjevajte nešto ljubavno, Iza stakla, Sedamdeset i dva dana, Sonja i bik, Svećenikova djeca…), više od sto glazbenih i promidžbenih spotova te namjenskih filmova. Također producirao je više od trideset dokumentarnih filmova i serija, nekoliko dramskih serija među kojima se ističe Crno-bijeli svijet, te prvi hrvatski sitcom Bitange i princeze. Dobitnik je više stranih i domaćih nagrada, među ostalim tri Velike Zlatne Arene za najbolji film i pet  Zlatnih vrata Pule za najbolji film po ocijeni publike.

hrup-logo-1