Goethe-Institut predstavlja: Andreas Dresen

16/11 | SRIJEDA | 18:00 | Goethe- Institut
Ulica grada Vukovara 64
otvoreno za javnost | uz projekciju filma Oblak 9 

Čaša votke s Andreasom Dresenom? Ili možda radije viski?

Andreas Dresen ove jeseni dolazi u Zagreb kao jedan od članova žirija Zagreb Film Festivala.  Jako se radujemo što k nama stiže jedan od najvećih njemačkih redatelja i koristimo priliku da vas pozovemo u Goethe-Institut na retrospektivu njegovih filmova.

Dresen pripada autorima koji naizgled banalnim pričama iz svakodnevice stvaraju sliku emocionalno-socijalnih situacija, ali uvijek s empatijskim pogledom na čovjeka, kao što je to učinio u filmovima Ljeto na balkonu i Pečenjarnica. U filmu Gospodin Weichmann iz CDU-a prati parlamentarnog zastupnika Weichmana od tržnice do tržinice, u filmu Oblak 9  razmišlja o ljubavi i seksu u starosti, a u filmu Zaustavljen pripovijeda o posljednjim tjednima života čovjeka oboljela od raka.

Andreas Dresen

Andreas Dresen

Nedavno je u natjecateljskom programu Berlinalea igrao njegov film Dok smo sanjali, u kojemu govori o mladima iz Leipziga 90-ih godina. Andreas Dresen osim toga inscenira opere i kazališne komade, a kao laik je bio izabran za ustavnog suca pokrajine Brandenburg, dakle, i aktivno se angažira za funkcioniranje demokratskog sustava. Već je njegov studentski film Što brže u Istanbul (So schnell es geht  nach Istanbul) dobio nagradu Prix Europa. Slijedile su brojne nagrade na renomiranim festivalima. (Iz uvoda Katrin Ostwald-Richter, ravnateljice Goethe-Instituta Hrvatska).

Retrospektivu filmova Andreasa Dresena započinjemo 16. studenoga filmom Oblak 9, a ostale filmove prikazujemo svake srijede u 18 sati u Goethe-Institutu.

Oblak 9 / Wolke 9, 2008, Njemačka, 96′

Inge se bliži sedamdesetoj kada upoznaje sedamdesetšestogodišnjeg Karla, spontano se i sasvim neplanirano zaljubljuje se u njega. Na početku ne želi ulaziti u ljubavnu vezu i želi održati svoj tridesetogodišnji stabilan brak, ali osjećaji su ipak jači pa započinje strastvenu vezu s Karlom. Sve se jednostavno dogodilo, nitko to nije tražio. Inge ne želi tajiti svoju vezu i sve priznaje suprugu Werneru te ga nakon trideset godina braka napušta kako bi živjela s Karlom. Na jednom obiteljskom okupljanju supružnici se prisjećaju zajedničkih trenutaka i čini se da je Werner ipak prihvatio Inginu odluku. Međutim, jedne noći Inge prima poziv u kojem joj se priopćuje da je Werner izvršio samoubojstvo. Nakon pogreba Inge osjeća krivnju, Karl je tješi.

Redatelj: Andreas Dresen
Scenarist: Andreas Dresen, Jörg Hauschild, Cooky Zische, Laila Stieler
Glumci: Ursula Werner, Horst Rehberg, Horst Westphal, Steffi Kühnert
Producent: Peter Rommel
Produkcijska kuća: Rommel Film
Snimatelj: Michael Hammon
Montaža: Jörg Hauschild

festivali i nagrade

Coup de Coeur Award Cannes 2008, Bavaria Film Prize 2009 (Best Actress Ursula Werner, Best Cinematographer Michael Hammon), Best Feature Film Triest 2009, German Film Award 2009 (Best Film: Bronze, Best Direction, Best Leading Actress)

Raspored filmova:

16.11.  Oblak 9Wolke 9
23.11.  Tiha zemljaStilles Land
30.11.  ZaustavljenHalt auf freier Strecke
7.12.    Ljeto na balkonuSommer vorm Balkon
14.12.  Viski s votkomWhisky mit Wodka

 

goethe-institut