Kino Mediteran predstavlja

Kino Tuškanac / Tuškanac 1 / Petak 18.11.  17h
MSU / Avenija Dubrovnik 17 / Nedjelja 20.11.  21h

Kino Mediteran je projekt revitalizacije kina u Dalmaciji čiji je glavni cilj oživiti kino dvorane i dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina odavno zatvorena. Programski fokus Kina Mediteran su nezavisni filmovi europske i svjetske kinematografije te programi za djecu i mlade. Projekt se održava u 26 gradova i “malih mista”, a kroz cijelu godinu redovno radi čak 12 kina. U ostalim gradovima domaćinima programi se većinom održavaju u ljetnim mjesecima, ali i u nekoliko gostovanja tijekom zime. U prvih 9 mjeseci 2016. godine održali smo 360 projekcija koje je posjetilo 18 tisuća gledatelja. Putem Kina Mediteran uspješno su digitalizirana kina u Bolu, Hvaru, Imotskom, Komiži, Pirovcu i Supetru, a kino opremu osigurali smo i Jelsi i Lastovu.

Od prve godine surađujemo sa Zagreb Film Festivalom koji je izuzetno obogatio naš filmski program brojnim naslovima. Veselimo se što ćemo zagrebačkoj publici predstaviti francuski film Priče s asfalta, hit naše ljetne sezone.

Dok nas ne posjetite u nekom od naših otočkih kina uživajte u ovoj crnoj komediji s Isabelle Huppert i Valeriom Bruni-Tedeschi u glavnim ulogama. Film je osvojio i Nagradu publike Festivala mediteranskog filma Split. (Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split)

macadamstories

Priče s asfalta / Asphalte
Francuska, 2015, 100

Neboder u socijalnoj francuskoj četvrti i jedan pokvareni lift povezuju šest likova i njihove priče na snovitoj pozadini hladnog i neonskog urbanog krajolika. Usamljeni starac u kolicima u jednom od svojih noćnih lutanja upoznaje medicinsku sestru; pomalo zaboravljena glumica privlači pozornost zapostavljenog tinejdžera Charlyja; američki astronaut nađe se na krovu francuske zgrade i završi u skrbi brižne gospođe Hamide.
Ove pomalo uvrnute priče o šest isprepletenih sudbina na suptilan i duhovit način progovaraju o svemu što nas čini ljudskim bićima: manama, vrlinama, snovima i nadama. Film je premijerno prikazan u Cannesu, a na Festivalu mediteranskog filma Split osvojio je Nagradu publike za najbolji dugometražni film.

Samuel Benchetrit rođen je 1973 godine. Francuski glumac i redatelj poznat po komedijama Chez Gino (2011) i Oduvijek sam želio biti gangster (2007). Priče s asfalta njegov su peti dugometražni igrani film.

režija: Samuel Benchetrit
scenarij: Samuel Benchetrit
glumci: Isabelle Huppert, Gustave Kervern, Valeria Bruni-Tedeschi, Tassadit Mandi, Jules Benchetrit, Michael Pitt, Mickaël Graehling, Larouci Didi
kamera: Pierre Aïm
montaža: Thomas Fernandez
producenti: Ivan Taïeb, Marie Savare, Julien Madon
produkcija: La Camera Deluxe, Maje Productions, Single Man Productions, Jack Stern Productions, Emotions Films UK, Film Factory

festivali i nagrade 

Cannes Film Festival 2015 – Special Screenings; Mediterranean Film Festival Split 2016 – Audience Award

km-univerzalni-na-bijelo