Masterclass: Fred Breinersdorfer

otvoreno za javnost / uz projekciju filma
14/11 | PONEDJELJAK | 14:o0 |F22 – Nova akademijska scena
Frankopanska 22
14:00 projekcija filma Sophie Scholl: posljednji dani
16:00 masterclass

Fred Breinersdorfer govorit će o istraživanju povijesne građe za potrebe filma. Kako strukturirati rezultate istraživanja u radnju? Što zadržati, a što odbaciti? Kako uklopiti elemente fikcije u dramatsku strukturu/zaplet? Kako povijesnim činjenicama nadahnuti i educirati ekipu (redatelja, talente)? Kako predstaviti scenaristički postupak i kako upotrijebiti činjenice u svrhu promotivne kampanje za film?

fredbreine

Fred Breinersdorfer je nagrađivani pisac filmskih scenarija, knjiga, kratkih priča, kazališnih predstava i radijskih emisija. Prvi kriminalistički roman, koji se poslije razvio u uspješnu detektivsku knjigu i filmsku seriju o francuskom odvjetniku Jeanu Abelu, napisao je 1980. godine. Autor je 12 romana, velikog niza kratkih priča, četiri kazališne produkcije, četiri radijske drame te 65 kino i TV filmova. Predsjedao je Njemačkim udruženjem pisaca, a trenutno je član njemačkog PEN-a i Njemačke filmske akademije. Dobitnik je Njemačke filmske nagrade, nagrade Adolph Grimme (poznate i kao njemački TV Oscar) te je nominiran za niz drugih nagrada. Širom svijeta proslavio se kao scenarist i koproducent filma Sophie Scholl: posljednji dani, koji je 2006. godine nominiran i za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja.

sophie-scholl-2

Sophie Scholl: posljednji dani, 2005. Njemačka, 120 min.

Bijela ruža, ime je tajnog društva koje se bez nasilja bori protiv nacizma. Cilj im je razotkriti zločine režima javnosti. Društvo sačinjavaju mladi ljudi, uglavnom studenti, a među njima su i sestra i brat Sophie i Hans Scholl, te njihov prijatelj Christoph Probs. Sophie i Hans počinju dijeliti protunacističke letke na sveučilištu, ali ih uhvate. U policijskoj stanici ih saslušava iskusni Robert Mohr, ali Schollovi sve poriču. Ipak, Hans uskoro sve priznaje. Da bi zaštitila ostale članove Bijele ruže, to čini i Sophie. Inspektor joj  ponudi blagu kaznu ako se odrekne svojih uvjerenja i izda ostale.