Nova teška artiljerija u TV-svijetu: Razgovor s HBO Adria

17/11 | ČETVRTAK | 16:00 | F22 – Nova akademijska scena
Frankopanska 22
otvoreno za javnost

Televizija je novi film

Posljednjih godina HBO Europa producira televizijske dramske serije u Rumunjskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, te su stoga najviše iščekivane vijesti u regiji najava HBO Adrije da će početi producirati sadržaj. Jasmina Kallay sjest će sa Steveom Matthewsom, izvršnim producentom za razvoj dramskog programa HBO Europe, i Gaborom Kriglerom, kreativnim direktorom HBO Mađarske, kako bi saznala koju vrstu TV serije planiraju razviti i producirati u sklopu HBO Adrije, te kako to namjeravaju izvesti.

Gabor Krigler

gabor-krigler

Godine 1999. Gabora je pisanje scenarija za televiziju privuklo poput zova sirena te se našao u timu pisaca jedne dnevne sapunice u njemačkoj produkcijskoj kući Grundy UFA. Dogurao je do pozicije urednika priče, no ubrzo je sagorio te dao otkaz nakon 4 godine napornog rada. Na temelju osobnog iskustva napisao je knjigu o pisanju scenarija za televiziju te je pozvan da predaje scenaristiku i dramaturgiju na različitim institucijama, među njima i na prestižnom Sveučilištu za kazališnu i filmsku umjetnost u Budimpešti. 2006. bio je jedan od suosnivača tvrtke koja pruža usluge savjetovanja za pisanje scenarija te je nekoliko godina proveo u ulozi savjetnika, uređujući i pišući scenarije. Gaboru je 2010. ponuđen posao voditelja razvoja scenarija u novom odjelu originalne produkcije budimpeštanskog ureda HBO Europe. U međuvremenu je promaknut u kreativnog direktora, što znači da je kao producent zadužen za sve kreativne aspekte razvoja i produkcije svih mađarskih HBO serija i emisija, od kojih je najnovija druga sezona serije Golden Life, spoj kriminalističkog trilera i obiteljske drame. Njegov posao uključuje i suradnju na plasiranju originalne produkcije HBO Europe u regiji Adria.

Steve Matthews

steve-matthews

Bio je savjetodavni producent u sve tri sezone serije Obitelj Borgia, autora Neila Jordana za Showtime Networks. Za produkcijsku kuću Octagon Films producirao je četiri sezone nagrađivane dublinske gangsterske serije Love/Hate. Prethodno je radio kao voditelj razvoja tvrtke Size 9 Productions Raya Winstonea, zatim kao urednik scenarija na BBC-ju za seriju Tihi Svjedok, te kao koautor i producent horor serije Urban Gothic programa Channel 5. Steve je redoviti gost njujorškog umjetničkog fakulteta Tisch, a radio je i kao vanjski ispitivač na studiju scenaristike Sveučilišta Bournemouth u Ujedinjenom Kraljevstvu. HBO Europi pridružio se kao izvršni producent dramskog razvoja 2014. godine.

 

 

 

Dr. sc. Jasmina Kallay

jasmina-kallay-slika

Scenaristica, spisateljica i stručnjakinja za transmediju. Magistrirala je scenaristiku na Nacionalnoj filmskoj školi u Dublinu, a doktorirala u području interaktivne scenaristike na Sveučilištu u Dublinu. Njezin roman za mlade Beat Girl adaptiran je 2012. u dugometražni film i TV seriju koja je 2013. nominirana za nagradu Emmy. Umjetnička je savjetnica za Kreativnu Europu (Potprogram MEDIA) za film, TV i videoigre, a radi i kao script doctor. Godine 2015. objavila je Napiši scenarij (HFS/Palunko), prvi scenaristički priručnik na hrvatskom jeziku. Jedna je od osnivačica Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID), u kojemu je i članica Upravnog odbora.

hbo-probaspid4-1