Okrugli stol: Rast trenda writers’ room u našoj regiji

16/11 | SRIJEDA| 16:00 | F22 – Nova akademijska scena
Frankopanska 22
otvoreno za javnost

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) u suradnji sa Zagreb Film Festivalom donosi tri programa koji se bave pisanjem TV scenarija. Zlatno doba TV serija u Americi i Europi ni najmanje ne jenjava, no do preporoda dramskog TV programa u regiji još nije došlo. U želji da potaknemo kreativnu lavinu u televizijskoj produkciji, osmislili smo tri različita programa koji dijele ideju o scenaristu kao polazišnoj točki dramskog TV programa, neovisno o okolnostima u industriji. SPID, Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela pruža predanu i aktivnu podršku scenaristima i dramaturzima, njihovim pravima i kreativnom razvoju. Ovogodišnji festival, pogotovo s obzirom na produkcijski doprinos HBO Adrije u regiji, izvrstan je trenutak da se stavi naglasak na trenutno stanje u TV scenaristici, i lokalnoj i regionalnoj, te da se istraže neki novi horizonti (Jasmina Kallay).

Televizija je novi film

Američki model Writersroom-a sve je rašireniji i u Europi, iako je još uvijek pomalo skroman, no primjećujemo kako se i u našoj regiji sve češće prilikom pisanja scenarija dramskih serija pribjegava upravo ovom modelu. No, do koje mjere i kakvi su rezultati? Srđan Koljević i Matevž Luzar, izvršni producenti i glavni scenaristi serije u razvoju, te Stevan Filipović, izvršni producent i glavni scenarist kriminalističke serije u razvoju, s nama će podijeliti svoja scenaristička iskustva iz regije, u smislu scenarista, sadržaja i ciljane publike. Sanja Kovačević, autorica knjige Kvalitetne TV serije: milenijsko doba ekrana (u pripremi), govorit će o razlikama između američkog i europskog pristupa scenarističkoj sobi te koliko bi takav pristup bio održiv u našoj regiji. Moderirat će Jasmina Kallay.

Matevž Luzar

Matevž Luzar, režiser

Rođen 1981. u Zagorju ob Savi, slovenski je scenarist i redatelj. Studirao je teologiju na Sveučilištu u Ljubljani te filmsku režiju na AGRFT u Ljubljani. Njegov hvaljeni diplomski kratki film Vučko nominiran je za Studentskog Oscara na 35. godišnjim nagradama Studentski Oscar. Svoj dugometražni prvijenac Srečen za umret snimio je 2013. godine, a otada piše i režira filmove i TV serije. Kao scenarist surađivao je s brojnim slovenskim redateljima, a od 2015. je predsjednik udruženja scenarista pri Slovenskom savezu redatelja.

Sanja Kovačević

sanja-kovacevic-slika

Magistirala dramaturgiju na ADU i sociologiju na Filozofskom fakultetu. Autorica desetak filmskih i televizijskih scenarija, te filmskih eseja i radio drama. Predavač scenaristike i TV produkcije na visokim školama u Zagrebu. Autorica knjige Kvalitetne TV serije: milenijsko doba ekrana (Jesenski i Turk) koja će biti izdana do kraja godine.

Srđan Koljević

 

srdan-koljevic-1

Scenarist je i redatelj, rođen 1966. u Sarajevu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu gdje danas i predaje. Autor je ili koautor scenarija za 11 dugometražnih igranih filmova, a po vlastitim scenarijima sam je i režirao tri igrana filma. Filmovi na kojima je radio prikazivani su i nagrađivani na najpoznatijim međunarodnim festivalima. Tri filma koja je radio bili su nacionalni kandidati za Oscara, a jedan (Klopka) je ušao u uži izbor od osam nominiranih. Jedan je od najnagrađivanijih scenarista u regiji, višestruki dobitnik svih domaćih priznanja u ovom području, kao i niza europskih filmskih nagrada. Film Krugovi, snimljen prema njegovom scenariju, nagrađen je nizom priznanja, među kojima su i nagrade na Sundance Film Festivalu te Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

 

Stevan Filipović

 

stevan-filipovic-slika

Scenarist je i redatelj, rođen 1981. u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, odsjek FTV Montaža. Diplomski rad, dugometražni igrani film Šejtanov ratnik (2006.) bio je najgledaniji srpski film te sezone. Kritičari su ga prozvali prekretnicom, jer je to prvi srpski film koji je koristio digitalnu tehnologiju i moderne specijalne efekte. Kina puni i svojim drugim filmom Šišanje (2010.), političkom dramom o nasilju na stadionima. Koautor je scenarija za film Dobra žena, autor priče i redatelj avanturističkog dugometražnog igranog filma za djecu Blue Treasure, te između ostalog i autor dugometražnog igranog filma Pored mene koji je svjetsku premijeru imao na 62. Pula Film Festivalu gdje je dobio glavnu nagradu – Zlatnu Arenu za najbolji film u međunarodnom programu.

Dr.sc. Jasmina Kallay

 

jasmina-kallay-slika

Scenaristica, spisateljica i stručnjakinja za transmediju. Magistrirala je scenaristiku na Nacionalnoj filmskoj školi u Dublinu, a doktorirala u području interaktivne scenaristike na Sveučilištu u Dublinu. Njezin roman za mlade Beat Girl adaptiran je 2012. u dugometražni film i TV seriju koja je 2013. nominirana za nagradu Emmy. Umjetnička je savjetnica za Kreativnu Europu (Potprogram MEDIA) za film, TV i videoigre, a radi i kao script doctor. Godine 2015. objavila je Napiši scenarij (HFS/Palunko), prvi scenaristički priručnik na hrvatskom jeziku. Jedna je od osnivačica Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID), u kojemu je i članica Upravnog odbora.

spid4-1