Angel

  • Neil Jordan
  • Irska, UK
  • 1982
  • 90'

Prvijenac Neila Jordana priča je o Dannyju, glazbeniku koji kreće na osvetničku misiju nakon što ispred plesne dvorane ustrijele djevojku s kojom se sprijateljio nakon što je svjedočila ubojstvu menadžera njegovog benda. Danny postaje opsjednut nasiljem, pronalazi jednog od ubojica i likvidira ga. Time ne završava njegova potraga za vraćanjem duga. Pronalazi druge ubojice i otkriva razloge prvog ubojstva. Film je sniman snovito, a zamjeralo mu se depolitiziranje nasilja u Sjevernoj Irskoj.

Neil Jordan

Redatelj i pisac, rođen 1950. u Irskoj. U Dublinu je studirao irsku povijest i englesku književnost. Njegov je filmski opus vrlo raznolik; radio je hitove poput Intervjua s vampirom, komercijalne neuspjehe poput Mi nismo Anđeli, ali i male, intimne, umjetničke filmove snimane u Irskoj i Engleskoj. Bio je nominiran za Oskara za najboljeg redatelja i scenarista za film Plačljiva igra, a za scenarij ga je i osvojio. U debitantskom filmu Angel jednu od glavnih uloga tumači Stephen Rea, koji se pojavljuje u većini Jordanovih filmova.

Angel

Režija
Neil Jordan
Scenarij
Neil Jordan
Produkcija
Bórd Scannán na hÉireann, Channel Four Films, Motion Picture Company of Ireland
Glumci
Veronica Quilligan, Stephen Rea, Alan Devlin, Peter Caffrey, Honor Heffernan, Lise Ann McLaughlin, Ian McElhinney, Derek Lord, Ray McAnally, Donal McCann, Marie Kean, Don Foley, Gerard McSorley, Liz Bono
Fotografija
Chris Menges
Montaža
J. Patrick Duffner
Producenti
Barry Blackmore, John Boorman

Ostali filmovi iz ovog programa