Balkanski špijun

  • Dušan Kovačević, Božidar Nikolić
  • SFRJ – Srbija
  • 1984
  • 95'

Ilija Čvorović pozvan je u policijsku postaju na rutinski razgovor o svom novom podstanaru Petru, krojaču koji se nakon višeljetnog odsustva vratio s kapitalističkog Zapada. Nakon razgovora, Ilija je uvjeren kako u podstanarstvu ima opasnog terorista koji želi srušiti državu i sve što on drži svetim. Uplevši se u klupko vlastite obmane, uz pomoć brata Đure započinje špijunirati Petra i njegove prijatelje, a paranoja i ustrajnost ubrzo počinju poprimati oblik groteske. Film je svojedobno osvojio Zlatnu arenu za najbolji film na festivalu u Puli, a ciničnu režimsku satiru prepoznao je i žiri Montrealskog filmskog festivala, dodijelivši mu Nagradu žirija.

Dušan Kovačević, Božidar Nikolić

Dušan Kovačević (1948.) srpski je dramski pisac. Scenarist nekih od najvećih klasika (post)jugoslavenske kinematografije, između ostalih i Ko to tamo peva (1980.) i Maratonci trče počasni krug (1982.). Božidar „Bota“ Nikolić na tim je filmovima radio kao direktor fotografije, a od redateljskih uradaka izdvajaju se Tamna strana sunca (1988.) i Tri karte za Hollywood (1993.).

Balkanski špijun

Režija
Dušan Kovačević, Božidar Nikolić
Scenarij
Dušan Kovačević
Produkcija
Union Film
Glumci
Danilo Stojković, Mira Banjac, Bora Todorović, Zvonko Lepetić, Sonja Savić
Fotografija
Božidar Nikolić
Montaža
Andrija Zafranović
Festivali i nagrade
Yugoslav Feature Film Festival in Pula 1984 – Golden Arena for Best Actor; Montréal World Film festival 1984 – Jury Prize for Best Screenplay

Ostali filmovi iz ovog programa