Kad otvorim oči

  • Leyla Bouzid
  • Francuska, Tunis, Belgija, UAE
  • 2015
  • 102'
  • À peine j'ouvre les yeux

Smješten u ljeto prije Jasminske revolucije u Tunisu, dugometražni prvijenac redateljice Leyle Bouzid slijedi mladi underground bend čiji su članovi prisiljeni sazrijeti u vrtlogu straha, društvene opresije, ali i vlastite mladenačke energije i bunta. Osamnaestogodišnja Farah pjevačica je u aktivističkom rock bendu. Kada postane meta cenzure vlasti, strastvena Farah odbija pokleknuti i odluči se oduprijeti represivnom sistemu koristeći glazbu i stihove kao izraz otpora. Ignorirajući zabrinutost majke, čiji je nekadašnji prkos odavno slomljen pod teretom životnog iskustva, Farah izlazi van, opija se te otkriva noćni život i ljubav. Film je tuniski kandidat za Oscara.

Leyla Bouzid

Tuniska redateljica. Studirala je francusku književnost na Sorboni i režiju na pariškoj filmskoj školi La Fémis. Kad otvorim oči njezin je dugometražni prvijenac, a premijerno je prikazan na Međunarodnom festivalu u Veneciji, u sklopu programa Dani autora.

Kad otvorim oči

Režija
Leyla Bouzid
Scenarij
Leyla Bouzid, Marie-Sophie Chambon
Produkcija
Blue Monday Productions, Propaganda Production, Hélicotronc
Glumci
Baya Medhaffar, Ghalia Ben Ali, Montassar Ayari, Aymen Omrani, Lassaad Jamoussi
Fotografija
Sébastien Goepfert
Montaža
Lilian Corbeille
Producenti
Sandra da Fonseca, Imed Marzouk
Festivali i nagrade
Rotterdam Internationa Film Festival 2016; Venice International Film Festival 2015 – Venice Days; Toronto International Film Festival 2015

Ostali filmovi iz ovog programa