Krvava stanka

  • John Crowley
  • Irska, Velika Britanija
  • 2003
  • 102'
  • Intermission

Prvi film redatelja poznatog po romantičnoj povijesnoj drami Brooklyn neočekivano je mračno crnohumorno ostvarenje. Opisan kao simpatična komedija o gadnim ljudima, film je smješten u sumorno predgrađe Dublina, u kojem se prepliću životi desetak sasvim različitih osoba. Kada nesigurni John odluči prekinuti s djevojkom Deirdre kako bi testirao njezinu ljubav, plan mu se obije o glavu i pokreće čitav niz vrtoglavih događaja, utječući na živote i ostalih ljudi u susjedstvu. Film je u Irskoj doživio velik uspjeh na kino-blagajnama, a osvojio je i Nagradu publike na prestižnom irskom festivalu Galway Film Fleadh. Film sadrži najveću akcijsku scenu ikada snimljenu u Irskoj, zbog koje je Patric Condren postao prvi Irac nominiran za nagradu kaskadera, Taurus.

 

John Crowley

Rođen u Corku, u Irskoj. Karijeru je započeo kao kazališni redatelj. Uz Krvavu stanku režirao je uspješnice poput potresne kriminalističke drame Dječak A, trilera Zatvoreni krug i povijesne romanse Brooklyn, koja je nominirana za nekoliko Oscara.

Krvava stanka

Režija
John Crowley
Scenarij
Mark O'Rowe
Produkcija
Company of Wolves, Parallel Film Prouctions
Glumci
Colin Farrell, Shirley Henderson, Kelly MacDonald, Colm Meaney, Cillian Murphy
Fotografija
Ryszard Lenczewski
Montaža
Lucia Zucchetti
Producenti
Stephen Woolley, Neil Jordan, Alan Moloney
Festivali i nagrade
Galway Film Fleadh 2003 – Audience Award; British Independent Film Awards 2004 – Douglas Hickox Award (John Crowley); Edinburgh Film Festival 2003; Toronto International Film Festival 2003

Ostali filmovi iz ovog programa