Moje lijevo stopalo

  • Jim Sheridan
  • Irska, Velika Britanija
  • 1989
  • 103’ / 98’
  • My Left Foot

Biografska drama snimljena prema životu legendarnog irskog pisca Christyja Browna, rođenog s cerebralnom paralizom. Još kao dijete, društvo je Christyja otpisalo kao bespomoćnu biljku, no njegova se majka odbijala s time pomiriti. Uz njezinu pomoć, Christy se postupno naučio služiti jedinim zdravim dijelom svoga tijela – lijevim stopalom – te je odrastao u cijenjenog pisca i slikara. Za svoj energični i nesentimentalni portret zajedljivog umjetnika, Daniel Day-Lewis nagrađen je Oscarom za najbolju mušku ulogu, a Oscara je osvojila i glumica Brenda Fricker za ulogu majke. Film je poznat po naturalističkim prizorima junakovih patnji, ublaženih vedrinom tipično irskog humora.

Jim Sheridan

Kazališni i filmski redatelj, scenarist i producent, čiji opus obilježavaju socijalna osviještenost i sklonost modusu melodrame. Njegov prvijenac Moje lijevo stopalo nagrađen je Oscarima za najbolju mušku i sporednu žensku ulogu. Režirao je i filmove poput U ime oca (Zlatni medvjed), San o Americi, Braća i Kuća snova.

Moje lijevo stopalo

Režija
Jim Sheridan
Scenarij
Jim Sheridan, Shane Connaughton
Produkcija
Granada
Glumci
Alison Whelan, Brenda Fricker, Daniel Day-Lewis, Declan Croghan, Kristen Sheridan
Fotografija
Jack Conroy
Montaža
J. Patrick Duffner
Producenti
Noel Pearson
Festivali i nagrade
Oscar for Best Actor in a Leading Role, Oscar for Best Actress in a Supporting Role, 1990; BAFTA Award for Best Actor, BAFTA Award for Best Actor in a Supporting Role, 1990

Ostali filmovi iz ovog programa