Oslobođenje Skoplja

  • Rade Šerbedžija, Danilo Šerbedžija
  • Makedonija, Hrvatska, Finska, UK
  • 2016
  • 111’
  • Osloboduvanje na Skopje

Pod redateljskom palicom Danila i Rade Šerbedžije, kultna kazališna drama Dušana Jovanovića prenesena je na veliko platno i postala makedonski kandidat za Oscara. U centru ove povijesne ratne drame propast je obiteljske zajednice. 1941. je godina, a grad su okupirali Nijemci i njihovi saveznici Bugari. Jedanaestogodišnji Zoran svjedoči ratnim užasima. Dok mu se otac bori u partizanskoj vojsci, Zoranova se majka zapošljava kod njemačkog oficira ne bi li od nacista spasila sestrinog supruga Gjorgjija (Rade Šerbedžija). Kada od posljedica premlaćivanja ostane invalid, Gjorgji postaje alkoholičar, a između Zoranove majke i Hansa razvija se sve prisniji odnos.

Rade Šerbedžija, Danilo Šerbedžija

Rade Šerbedžija

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca. Glumio je u više od 170 filmova, a režirao je i desetak kazališnih predstava. Već šesnaest godina zaredom u tvrđavi Minor na Malom Brijunu utjelovljuje naslovnu ulogu u Shakespeareovom Kralju Learu. Oslobođenje Skoplja njegov je redateljski debi.

Danilo Šerbedžija

Rođen 1971. godine. Za prvi dugometražni film Sedamdeset i dva dana (2010) osvojio je tri Zlatne arene i nagradu publike na Pulskom filmskom festivalu. Oslobođenje Skoplja njegov je drugi film.

 

Oslobođenje Skoplja

Režija
Rade Šerbedžija, Danilo Šerbedžija
Scenarij
Dušan Jovanović, Rade Šerbedžija, Danilo Šerbedžija
Produkcija
Partysans, Lijeni film, Art Films, F&ME, MP filmska produkcija
Glumci
Rade Šerbedžija, Mikko Nouisiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska, David Todosovski, Petar Mirčevski
Fotografija
Dejan Dimeski
Montaža
Nicolas Gaster
Producenti
Robert Naskov, Gorjan Tozija, Igor A. Nola, Vladimir Anastasov, Arto Halonen, Danilo Šerbedžija

Ostali filmovi iz ovog programa