Toni Erdmann

  • Maren Ade
  • Njemačka, Austrija, Rumunjska
  • 2016
  • 162'

Njemački kandidat za Oscara naizmjence je urnebesna i nelagodna dramedija o kompliciranom odnosu između ukočene poslovne žene i njezinog neobuzdanog, šaljivog oca. Umirovljeni učitelj klavira Winfried ljubitelj je nepodopština kojima ljuti i otuđuje sve oko sebe. Kada se odluči ponovno zbližiti s kćerkom Ines, on nailazi na odlučno odbijanje. Nepokolebljiv, Winfried se ubacuje u Inesin privatni i poslovni život pod alter-egom osebujnog biznismena – Tonija Erdmanna. Ines prihvaća igru te oni zajedno situaciju odvode do granica apsurda. Film je osvojio nagradu FIPRESCI za najbolji film godine, čime je Maren Ade postala prva redateljica kojoj je dodijeljeno ovo prestižno priznanje.

Maren Ade

Njemačka redateljica poznata po nagrađivanim filmovima Šuma za stabla i Svi ostali. Toni Erdmann njezin je treći film, a ujedno i njemački kandidat za Oscara. Film je u Cannesu ovjenčan nagradom FIPRESCI za najbolji film, a kasnije je dobio i nagradu FIPRESCI za film godine.

Toni Erdmann

Režija
Maren Ade
Scenarij
Maren Ade
Produkcija
Komplizen Film, Coop99 Filmproduktion, Hi Film Productions
Glumci
Sandra Hüller, Peter Simonischek, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter
Fotografija
Patrick Orth
Montaža
Patrick Orth
Producenti
Janine Jackowski, Jonas Dornbach, Maren Ade, Michel Merkt
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival 2016 – FIPRESCI Award for Best Film; Karlovy Vary International Film Festival 2016; Toronto International Film Festival 2016; BFI London Film Festival 2016

Ostali filmovi iz ovog programa