Crna Gora u fokusu, Festivali pod reflektorom i finalisti nagrade LUX

Petnaesti Zagreb Film Festival održat će se od 11. do 19. studenog i u svom programu, osim najboljih debitantskih ostvarenja iz cijeloga svijeta, uključivat će i ove godine brojne popratne programe. Regionalna suradnja oduvijek je pod posebnom pažnjom festivala, a važna vijest da je koncem prošle godine u Podgorici osnovan Filmski centar Crne Gore – čime je još jedna zemlja regije dobila autonomnu filmsku agenciju poput HAVC-a u Hrvatskoj – odličan je povod za jedan od ovogodišnjih popratnih programa pod nazivom Fokus: Crna Gora. Istovremeno s osnivanjem Filmskog centra filmovi neke nove generacije crnogorskih autora uvršteni su u programe prestižnih europskih festivala što pokazuje da se u susjednoj državi stvara nova, vibrantna i zanimljiva scena, a ovim posebnim programom ZFF joj pruža toplu dobrodošlicu!

U programu će biti prikazano nekoliko recentnih filmova duge i kratke forme od kojih se ističu ostvarenja Ivana Marinovića Igla ispod praga, novi kratki film SOA Dušana Kasalice, nagrađen specijalnim priznanjem žirija ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu te film Ispod mosta, među stijenama Pavla Simonovića za kojeg kritičari kažu da je vratio žanr trilera u crnogorsku kinematografiju.

Regionalne okvire i ove godine širimo u sklopu programa Dan LUX filma u kojem će biti prikazana tri filma koja su ušla u finalni izbor za Nagradu LUX Europskog parlamenta s istovremenim prikazivanjem u 28 država Europske unije na 24 jezika. Ove godine to su europski hitovi koji su poharali festivalske programe i osvojili brojne nagrade: Vestern, Valeske Grisebach, 120 otkucaja u minuti, Robina Campilloa i Laponska krv, Amande Kernell.

Film Vestern njemačke redateljice Valeske Grisebach odjeknuo je ove godine europskim festivalima zbog uvijek aktualne teme europskog prezira prema svom istoku i sve jače ksenofobije, a premijeru je imao u programu Izvjestan pogled u Cannesu. Producentica filma je Maren Ade, redateljica prošlogodišnje filmske senzacije i dobitnika nagrade LUX, Toni Erdmann.

Gorko-slatka priča o odrastanju film Laponska krv govori o rasizmu švedske države 1930-ih prema pripadnicima autohtonog sjevernog naroda Saami. Film snimljen prema iskustvu same redateljice Amande Kernell premijerno je prikazan na Danima autora u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label.

120 otkucaja u minuti  francuskog redatelja i scenarista Robina Campilloa snažna je i dirljiva priča o akcijama pariškog ogranka ACT-UP-a, organizacije koja se devedesetih godina, ponekad i nasiljem, borila za prepoznavanje razmjera epidemije HIV-a. Osobno se prepliće s političkim u ovoj erotičnoj i emotivnoj drami koja je na festivalu u Cannesu osvojila Veliku nagradu žirija, a film je i francuski kandidat za ovogodišnjeg Oscara.

U popratnom programu Festivali pod reflektorom programeri nekoliko europskih festivala i ove jeseni biraju filmove samo za publiku Zagreb Film Festivala! Ovogodišnja selekcija uključuje presjek recentnih dugih i kratkih igranih filmova Sarajevo Film Festivala, programa Directors’ Fortnight festivala u Cannesu, Sofia Film Festivala, ali i film izbora iz programa Kino Mediteran domaćeg Festivala mediteranskog filma Split.

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada