Otac

  • Srdan Golubović
  • Srbija, Francuska, Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina
  • 2020.
  • 120'
Režija
Srdan Golubović
Scenarij
Srdan Golubović, Ognjen Sviličić
Glumci
Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Dzanković, Milan Marić, Jovo Maksić, Ljubomir Bandović, Marko Nikolić, Nikola Rakočević
Direktor fotografije
Aleksandar Ilić
Montaža
Petar Marković
Producent
Jelena Mitrović, Čedomir Kolar, Alexander Ris, Mark Baschet, Danis Tanović, Boris T. Matić, Lana Matić, Danijel Hocevar Amra Bakšić Čamo, Adis Djapo
Produkcija
Baš Čelik (RS)
Festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival u Berlinu, Panorama 2020.- Nagrada publike; Nagrada Ekumenskog žirija
Međunarodni filmski festival u Beogradu, FEST 2020.- Nagrada za najbolju mušku ulogu (Goran Bogdan); Nagrada žirija FEDEORA; Najpopularniji film FEST-a (Stella Artois Most wanted movie award)

Gradić u Srbiji. Nikola, nadničar i otac dvoje djece, mora predati djecu socijalnoj službi nakon što su siromaštvo i glad natjerali njegovu ženu na očajnički potez. Dok im ne omogući prikladne uvjete za odrastanje, djeca će biti smještena kod udomitelja. Unatoč Nikolinom trudu i nekoliko žalbi, uprava centra za socijalnu skrb odbija mu vratiti djecu i situacija se čini beznadnom. No kada Nikola otkrije da su lokalne službe možda korumpirane, odlučuje prijeći Srbiju pješice i iznijeti svoj slučaj osobno ministarstvu u Beogradu. Usprkos svim nedaćama, iz ljubavi i očaja, ovaj otac ne želi odustati od pravde i prava da odgaja svoju djecu.

 

Srdan Golubović

Srdan Golubović (Beograd, 1972.) redatelj i scenarist te izvanredni profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Poznat je po uspješnicama kao što su filmovi Apsolutnih sto (2001.), Klopka (2007.) koji je svjetsku premijeru imao na Berlinaleu, bio u užem izboru za nagradu Oscar za najbolji strani film i osvojio preko 20 nagrada na više od 50 festivala te Krugovi koji je  na svjetskoj premijeri 2013. na Sundanceu nagrađen Specijalnom nagradom žirija, sudjelovao na preko 80 festivala i osvojio 32 međunarodne nagrade.