Dobitnik Srebrnog lava ‘Julien u sredini’ u kinu Europa!

Napeta triler-drama ‘Julien u sredini’ francuskog redatelja i glumca Xaviera Legranda, 19. travnja stiže u kino! Za svoj redateljski prvijenac Legrand je nagrađen Srebrnim lavom za režiju na prestižnoj venecijanskoj Mostri, a film je hrvatsku premijeru imao u sklopu natjecateljskog programa 15. ZFF-a pod naslovom ‘Skrbnik’.

Miriam i Antoine Besson tek su se razveli. Miriam traži isključivo skrbništvo nad sinom Julienom kako bi ga zaštitila od navodno nasilnog oca. No na sudu je Antoine slika smirenog i preobraćenog čovjeka te uspijeva izboriti zajedničko skrbništvo. Traumatizirani Julien postaje taoc u sukobu između majke koja će učiniti sve da pobjegne od bivšeg muža i oca koji sinom manipulira kako bi se ponovno uvukao u život bivše supruge.

U brojnim hvalospjevima kritičari prije svega ističu vještu režiju i intenzitet radnje. Screen Daily navodi kako je u pitanju „nepodnošljivo napeta vožnja bez zadrške kroz košmar obiteljskog terora. ‘Julien u sredini‘ sofisticiranom filmskom tehnikom donosi uznemirujuće realne prizore s kojih ne možete skinuti pogled.“

Ova dirljiva, napeta i nagrađivana drama progovara o obiteljskom nasilju i kritizira francusko obiteljsko pravo. Redateljevim riječima „razvod je nerijetko nasilni rat, kao što je i u filmu, a u tom ratu supružnici se često ne libe koristiti manipulaciju i laž za svoje ciljeve.“ Legrand se vješto poigrava različitim točkama gledišta. Muža/oca kojeg uvjerljivo portretira Denis Ménochet (pamtimo ga po sjajnim izvedbama u Tarantinovim ‘Nemilosrdnim gadovima’ i ‘Grand Central’ Rebecce Zlotawski), promatramo kroz tri motrišta: sutkinje, sina i bivše žene. I sam uspješan kazališni glumac, Legrand majstorski navigira glumce, a pravo je otkriće maleni Thomas Gioria u ulozi Juliena.

‘Julien u sredini’ nastavak je Legrandova kratkometražnog filma ‘Prije nego sve izgubiš’ koji je bio nominiran za Oscara i svjedoči burnom razvodu supružnika. Iste likove susrećemo kad tijekom brakorazvodne parnice definiraju skrbništvo nad djetetom o kojem odlučuje sud. Legrand intimnu privatnu priču razotkriva kao društveno pitanje koje se tiče svih, podrivajući tradicionalne patrijarhalne strukture.

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala