Dodjela Nagrade Albert Kapović

Albert Kapović bio je jedan od osnivača Hrvatske udruge producenata, prvi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, vrstan producent, dobar pedagog, hrabar vizionar, a prije svega velik čovjek i mnogima od nas profesionalni i moralni uzor. Dodijeliti nagradu koja nosi njegovo ime velika je odgovornost i onome tko ju daje i onome tko ju prima.

Otvorenje 15. Zagreb Film Festivala obilježila je dodjela Nagrade Albert Kapović Hrvoju Laurenti, izvršnom direktoru Zagreb Film Festivala, prvom predsjedniku Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i dugogodišnjem voditelju kina Europa kojem je prošle godine na otvorenju 14. ZFF-a dodijeljena nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji kino program, najviše priznanje koje može dobiti neko europsko kino.

 

Hrvoje Laurenta

 „Prvi put kada sam došao u ovo kino bio sam mali. Mama me odvela u Zagreb da posjetim rodbinu i odlučili smo ići gledati film. Bio je to Princ otkriva Ameriku s Eddijem Murphijem u glavnoj ulozi, a naviknut na splitsko kino Central nikako nisam mogao prestati gledati sve ove štukature i ukrase, sve mi je to bilo jako mistično i nikad to neću zaboraviti“, rekao je Laurenta preuzimajući nagradu, dodajući: „2007. godine kada nam je grad Zagreb ustupio kino na korištenje, nije nam bilo lako ni što se tiče publike ni što se tiče filmova kojih je u tom trenutku na našem tržištu bilo jako malo. Međutim, predanim i beskompromisnim radom uspjeli smo kino Europa učiniti jednom od najvažnijih kulturno-umjetničkih institucija na ovim prostorima, te jednom od najznačajnijih filmskih institucija u cijeloj Europi.“

hrup-logo-1

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada