Hvala svima na najboljem ZFF-u dosad, vidimo se sljedeće godine!

Ovogodišnje, 14. izdanje Zagreb Film Festivala najuspješnije je dosad – u proteklih devet dana Zagreb je disao i živio s filmom, na projekcijama je bio najveći broj gledatelja ikad, rekordan je i broj gostiju koju su pohodili festival, a na šest lokacija, od kina Europa i kina Tuškanac do Muzeja suvremene umjetnosti prikazano je više od stotinu filmova u nekoliko filmskih programa.

Prvi put u povijesti festivala rasprodana je jutarnja projekcija u kinu Tuškanac i to za domaći film, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, koji je i žiri nagradio Posebnim priznanjem.

“Svake godine govorimo da ćemo imati bolji i veći festival, no neskromno mogu reći da je ovo bio najveći festival dosad “, istaknuo je u izjavi za medije direktor festivala Boris T. Matić.

Za laureata u dugometražnoj kategoriji izabran je egipatski film Sukob  Mohameda Diaba, odlično režirani, ali i edukativan film koji daje nova saznanja o nedavnim revolucionarnim zbivanjima u Egiptu. Među trinaest filmova dugometražne konkurencije bile su čak četiri hrvatske produkcije i koprodukcije, među kojima je najveći interes izazvao već spomenuti Pijat Hane Jušić.

Od ove godine natjecateljski program Ponovno s nama na ZFF je doveo i svog starog znanca, jednog od najistaknutijih autora današnjice, rumunjskog redatelja Cristija Puiua koji je predstavio svoj film Sieranevada, hrvatsku manjinsku koprodukciju kojom je i pobijedio. Pobjednike iz ostalih natjecateljskih kategorija pogledajte OVDJE.

U sklopu ZFF-a počela je i retrospektiva istaknutog njemačkog redatelja Andreasa Dresena, ujedno i člana žirija 14. ZFF, koja će u Goethe institutu do 14. prosinca prikazati još četiri autorova odabrana djela.

Među dvanaest festivalskih programa bila je i Bibijada by RBA za djecu koja je svoj deseti rođendan proslavila uz film i tortu. Dio programa prikazan je u Splitu, Rijeci i Varaždinu, a ZFF u studenom i prosincu putuje još u Čakovec i Samobor.

Hvala svima na velikom interesu za film i filmska događanja – vidimo se u studenom sljedeće godine!

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada