Stiže nam islandski kandidat za Oscara

Islandska kinematografija ne proizvodi mnogo filmova godišnje, ali njihova su ostvarenja sve primjećenija na festivalima s kojih se često vraćaju s nagradama. Jedan takav već zapaženi film bit će prikazan u glavnom natjecateljskom programu ZFF-a. Halla ide u rat komedija je o pedesetogodišnjoj učiteljici zbornog pjevanja koja je danju stup društva u lokalnoj islandskoj zajednici, a noću ekoteroristkinja u tajnom ratu protiv aluminijske industrije. No neustrašiva ratnica za očuvanje islandskog djevičanskog krajolika morat će presložiti prioritete kad joj odobre zahtjev za posvajanjem.

Film je premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu gdje je osvojio nagradu za najbolji scenarij. Nakon sudjelovanja na festivalima u Haifi, Hamburgu i Melbourneu, ova uspješna akcijska komedija postala je islandski kandidat za Oscara te jedan od tri finalista za nagradu LUX, koju Europski parlament u svrhu promocije europskog filma dodjeljuje ostvarenjima fokusiranim na goruća politička i društvena pitanja u Europi.

U Zagreb se tako još jednim otkačenim filmom vraća redatelj Benedikt Erlingsson, jedan od najcjenjenijih islandskih glumaca i kazališnih redatelja. Glumio je u komediji The Boss of It All Larsa von Triera (2006.) i Vulkanu Rúnara Rúnarssona (2011.). Njegov debitantski film O konjima i ljudima bio je također islandski kandidat za Oscara, a osvojio je više od 20 međunarodnih nagrada uključujući posebno priznanje na ZFF-u 2014. godine. Erlingsson je za taj film dobio i nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Tokiju te za najboljeg redatelja debitanta na festivalu u San Sebastianu.

Njegov prvijenac, doslovnog naziva „konj u nama“, vizualno je zapanjujuća seoska romansa o onom ljudskom u konjima i konjskom u ljudima. Očaravajuća ljepota islandskog krajolika služi kao pozornica na kojoj se ljudske slabosti prikazuju iz neočekivane životinjske perspektive i uz dozu crnog humora. Erlingssonov drugi film Halla ide u rat također osvaja vješto ispričanom pričom o čovjeku i prirodi, ovog puta s više emocionalne dubine i oštrijih političkih stavova.