Mlada etiopska nada u vizualnom remek djelu ‘Fortuna’

Mlada Etiopljanka Fortuna koja se mora snaći u novoj sredini daleko od prijatelja i obitelji, protagonistica je istoimenog filma švicarskog redatelja Germinala Roauxa, koji prikazujemo u programu PLUS. Film na nenametljiv način govori o Fortuninom preispitivanju vjere zbog situacije u kojoj se našla. Riječ je o pravom vizualnom remek-djelu snimanom u crno-bijeloj tehnici čime je suvremena priča dobila gotovo bezvremensku dimenziju. Poseban je i stil snimanja gdje je fokus smješten na subjekte koji izlaze iz fokusa u odnosu na uobičajeni stil da kamera prati subjekte.

Iako su glavna tema izbjeglice, film se ne doima već viđenim. Velika glad razlog je što mnogo migranata iz Etiopije dolazi u Europu, iako ta zemlja prima golem broj izbjeglica iz drugih afričkih zemalja zahvaćenih sukobima. Mlada Etiopljanka Fortuna tako stiže u Švicarsku i zajedno s ostalim izbjeglicama biva smještena u katolički samostan. Tamo upoznaje 26-godišnjeg Kabira i ludo se zaljubljuje. Njihov odnos razvija se u tajnosti dok jednog dana Kabir ne nestane. Raskošnom paletom slika, od divljeg mora do veličanstvenih alpskih vrhunaca, Germinal Roaux daje prikaz napuštene duše pokušavajući proniknuti u granice ljubavi.

Film je osvojio Kristalnog medvjeda za najbolji film i Grand Prix u programu Generacija 14plus na Berlinaleu 2018. godine, a prikazan je i na festivalu u Locarnu. Glavnu ulogu tumači 14-godišnja Etiopljanka Kidist Siyum, koja je dosad ostvarila ulogu u etiopskom filmu Lamb, premijerno prikazanom 2015. u Cannesu. Nakon što je redatelj neuspješno tražio glavnu glumicu u Švicarskoj, čuo je za Siyum i čim ju je vidio znao je da je ona glumica koju je tražio. U njoj je prepoznao i vidio lik siročeta kojeg je zamišljao s posebnim načinom govora i glume karakterističnim za afričke glumce.

Uz Siyum, glavnu ulogu igra Bruno Ganz koji portretira oca Jeana. Legendarni švicarski glumac poznat je po ulozi Adolfa Hitlera u filmu Hitler: Konačni pad, ali i po suradnji s redateljem Vimom Wendersom, posebno u filmu Nebo nad Berlinom. Upravo je taj film ponukao Roauxa da se, po vlastitom priznanju, počne baviti filmom. Ganza, kojeg obožava još od Neba nad Berlinom, imao je na umu već u početku rada na filmu jer mu je trebao glumac od kalibra za spomenutu ulogu svećenika. Glumac je bio vrlo zainteresiran za scenarij, ali i oprezan oko škakljive teme, jer upravo u tom trenutku nastale su kontroverze zbog odluke Angele Merkel da u Njemačku primi milijun izbjeglica. No, nakon redateljeve upornosti pristao je na ulogu.

Germinal Roaux je samouki fotograf i redatelj, poznat po radovima u crno-bijeloj tehnici. Mladi kao stup društva i budućnost svijeta zaokupljali su ga i u njegovom prvom filmu, Left Foot Right Foot (2013.), a u Fortuni je tu temu dodatno razradio. U oba Roauxova filma naglasak je na svakodnevnom životu i svim onim sitnicama i snovima od kojih se život sastoji.