Ponedjeljak na ZFF-u: Svi programi teku, sve lokacije su u pogonu!

Početak radnog tjedna označava i početak popratnog programa Film neposluha uz filmove Nula iz vladanja i Bijeda u Borinageu, programa Fokus: Crna Gora filmom Iskra i programa Moj prvi film: Švedska koji započinje filmom Kriza. Ponedjeljak otvara vrata i stalnom programu ZFF-a Velikih 5, izboru filmova iz pet najvećih europskih kinematografija, uz film Neka nas Bog spasi. Narednih dana vidjet ćemo i prve kandidate preostalog dijela natjecateljskog programa – međunarodne kratkometražne filmove, Kockice i PLUS program koji započinje španjolskim kandidatom za Oscara Ljeto 1993..

U sklopu dugometražnih filmova gledamo film Fokstrot – izraelski film u borbi za zlatni kipić koji je osvojio Posebnu nagradu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu te je bio nominiran za Zlatnog lava za najbolji film te Srebrnog lava za režiju. Strukturiran u tri stilski različita dijela, film iz nekoliko perspektiva prikazuje intenzitet i apsurd kulture militarizma zbog čega je naišao na osudu izraelskog ministarstva kulture.

Kažu da je sve što treba za napraviti dobar film djevojka i pištolj. Pop Aye redateljice Kirsten Tan sugerira nam da se isto može postići i s druga dva motiva – muškarcem i slonom. Ova topla priča o neobičnom i simboličnom prijateljstvu osvojila je Posebnu nagradu žirija za scenarij na Filmskom festivalu Sundance te je ovogodišnji singapurski kandidat za Oscara. Amaterski žiri ljubitelja filmova u Rotterdamu je nagradio Pop Aye istaknuvši da film daje nadu u vremenu u kojem se svijet sve više razilazi i razdvaja.