Proglašeni pobjednici: egipatski ‘Sukob’ je najbolji film 14. ZFF-a!

Na upravo održanoj konferenciji za medije u kinu Europa objavljeni su pobjednici 14. Zagreb Film Festivala.

Zlatna kolica za najbolji film dodijeljena su egipatskom filmu Sukob redatelja Mohameda Diaba, Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je britanski film Balkon redatelja Tobyja Fell-Holdena, a najboljim filmom u programu Kockice proglašen je Mliječni zub  Saše Bana.

Žiriji su u svakoj od kategorija dodijelili i posebna priznanja. Film rumunjskog redatelja Cristija Puiuja Sieranevada dobitnik je najnovije ZFF-ove nagrade, Zlatni bicikl, koja se dodjeljuje najboljem ostvarenju u programu Ponovno s nama.

Najboljim filmom programa PLUS proglašen je austrijsko ostvarenje Jedan od nas u režiji Stephena Richtera, a HT nagradu publike osvojio je izraelsko-francuski film Dva svijeta u režiji Maysaloun Hamoud.

O najboljim filmovima iz programa PLUS namijenjenog mladima odlučivao je žiri zagrebačkih srednjoškolaca u sastavu: Lucija Katarina Šešelj, Maja Oskoruš, Luka Premer, Marta Grubačević, Darija Matagić. Žiri je nagradu dodijelio austrijskom filmu Jedan od nas u režiji Stephana Richtera. ”Odabarali smo ovaj film prvenstveno zbog njegove snažne priče inspirirane istinitim događajima. Redatelj usporenošću kadrova prikazuje dosadu i pokvarenost mladih života koje glavni likovi provode na jednom mjestu i odaju se porocima. Kraj je zapravo i početak nove priče u kojoj su gledatelji protagonisti koji sami biraju hoće li donijeti iste odluke kao likovi u filmu ili će postupiti drugačije.”

O pobjedničkom filmu programa Ponovno s nama, dobitniku najnovije ZFF-ove nagrade Zlatnog bicikla, odlučivao je tročlani žiri kojeg su činili predstavnici strukovnih udruženja: Tomislav Pavlic, montažer (Hrvatsko društvo filmskih djelatnika); Jure Pavlović, redatelj (Društvo hrvatskih filmskih redatelja); i Vanja Sremac, producentica (Hrvatska udruga prodcenata).

O pobjednicima u kategoriji kratkometražnog igranog filma i programa Kockice odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Daina O. Pusić, redateljica i dobitnica Zlatnih kolica u programu Kockice 2015.; Nora el Hourch, redateljica i dobitnica Zlatnih kolica za najbolji kratkometražni film 2015.; te Vanja Kaluđerčić, festivalska selektorica.

Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film dodijeljena su britanskom filmu Balkon Tobyja Fell-Holdena. ”Balkon je film koji odmah zarobljava pažnju svojom važnom tematikom i tjera nas da se suočimo s vlastitim rasnim i kulturnim predrasudama. Vješto koristi dojmljivu slikovnost i tako nas podsjeća na ugodnu lakoću ljudskih predrasuda zbog kojih se kolektivno usuglašavamo oko izmišljenih priča koje određuju sudbine pojedinaca”, stoji u obrazloženju žirija. Posebno priznanje u natjecateljskom programu kratkometražnog igranog filma dodijeljeno je filmu Ferdinand 13 redateljice Cecilie Ștefănescu.

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film iz programa Kockice dodijeljena su filmu Mliječni zub u režiji Saše Bana. ”Čestitamo autoru na originalnosti i hrabrosti koje je na tako jedinstven i odvažan način pokazao. Neprimjetno nas vodeći kroz snovit niz prizora, mi postajemo svjedoci obiteljskom okupljanju i traumatičnom događaju”, ističe žiri. U programu Kockice dodijeljena su i dva posebna priznanja: filmovima Med i mliko Marka Jukića i 13+ Nikice Zdunić.

Pobjednike u kategoriji dugometražnog igranog filma odabrali su predstavnici žirija u sastavu: Fred Breinersdorfer, pisac i producent; Andreas Dresen, redatelj; i Mira Staleva, zamjenica Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.

Žiri je Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog igranog filma dodijelio egipatskom filmu Sukob redatelja Mohameda Diaba uz sljedeće obrazloženje: ”Ovaj film univerzalna je priča o nasilju i policijskom teroru. (…) U valu opresivne vrućine, usred nasilnih izgreda, uvijek u životnoj opasnosti, sukobljavaju se pojedinci s najrazličitijih političkih strana i tradicija te tako brišu granice među likovima dok sve prelazi u maglu beznađa. Iako se možda radi o zakletim neprijateljima, ovaj film slavi mogućnost suradnje različitih ljudi u velikim filmskim i emocionalnim trenucima. Vrlo snažan film, simbol opće zbrke nasilnih političkih sukoba, s kojima se danas sve češće susrećemo”.

Posebna priznanja u spomenutoj kategoriji dodijeljena su izraelskom filmu Dva svijeta Maysaloun Hamoud te hrvatskom filmu Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić.

Poznat je i dobitnik HT Nagrade publike: riječ je o izraelsko-francuskom filmu Dva svijeta redateljice Maysaloun Hamound (ujedno i dobitniku posebnog priznanja žirija), koji je ocijenjen najvišom prosječnom ocjenom, 5.0.