Široka lepeza hrvatskih kratkometražnih filmova u Kockicama

Kockice su nacionalni natjecateljski program kratkometražnog filma koji stavlja naglasak na nove autor/ice koji još nisu snimili dugometražni film. U ovogodišnjem izdanju imat ćete priliku uroniti nakratko u raznoliki svijet tematika, žanrova i lokacija. Kad smo već pod vodom, predstavit ćemo film U plavetnilo redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji je premijerno prikazan na Berlinaleu gdje je osvojio Posebno priznanje u programu Generation 14plus.

Iz tvornice zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti gledamo Kontraofenzivu i Party, završni rad redatelja Ivana Stanića, te film Naopako MA studenta Filipa Zadre. Još jedna studentica, točnije, apsolventica studija filmske i TV režije je Judita Gamulin ove je godine predstavila film Marica. Njezin kratkometražni igrani film Cvijeće prikazan je u sklopu Kockica 2015., a nominiran je i za studentskog Oscara Američke filmske akademije.

Naopako

Film Čistačica prikazan je ove godine na Sarajevo Film Festivalu, a redatelj Matija Vukšić režirao je dio omnibusa Zagrebačke priče vol. 3, prikazanog na ZFF-u 2015. Kseniju Marinković gledat ćemo u filmu Marija koji je režirao Juraj Primorac, a producirao Ivan Maloča, jedan od najistaknutijih hrvatskih producenata, ujedno i lanjski dobitnik nagrade Albert Kapović Hrvatske udruge producenata.

Žanrovski skok u distopijsku budućnost gledat ćemo u kratkom filmu Posljednji bunar u kojem je redatelj Filip Filković Philatz prikazao stanje raspada u  Europi 2037.

Posljednji bunar

Jedini film u programu na engleskom jeziku je Northern Hymn redatelja Tina Žanića čiji je film Komba osvojio je 2011. Zlatna kolica za najbolji film u programu Kockice, a u istom programu je 2014. za film Manjača dobio Posebno priznanje žirija.

Kad pozvonite na adresu Albaharijeva 19, vrata će vam otvoriti redatelj Marko Dugonjić čiji je film Malo više kiše prikazan je 2014. u programu Kockice ZFF-a, a proglašen je i najboljim kratkim igranim filmom na Pulskom filmskom festivalu.

Na kraju ćemo na velikom platnu odlutati pitoresknim krajolikom Istre zajedno s ekipom filma Kratki izlet redatelja Igora Bezinovića. Ovaj je atmosferični film jedan od najosebujnijih hrvatskih suvremenih filmova koji je u Puli nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film i Zlatnom arenom za oblikovanje zvuka.

Kratki izlet

Kratki izlet

 

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada