Tihana Lazović na ZFF-u u prvoj međunarodnoj ulozi

“Moram reći da sam perfekcionist, ali samo i isključivo u poslu. U životu sam jako smotana i zaboravljiva, ali u poslu sam uvijek predana”, kaže mlada zadarska glumica kojoj su se otvorila vrata međunarodne karijere. Predani je rad Tihanu Lazović doveo do njezine prve međunarodne uloge, i to u filmu Kao da je moj sin (Just Like My Son), talijansko-hrvatsko-belgijskoj koprodukciji koju prikazujemo u Glavnom programu dugometražnih filmova.

Sve je počelo filmom Zvizdan Dalibora Matanića koji je u Cannesu 2015. osvojio nagradu žirija u programu Izvjestan pogled. Nakon uloge u tom filmu, Tihana Lazović je na Berlinaleu uvrštena je u izbor najperspektivnijih mladih glumaca European Shooting Stars, a tada ju je zamijetila i talijanska redateljica Costanza Quatriglio te ju pozvala na audiciju za film Kao da je moj sin.

Nakon zahtjevnog razgovora Tihana je dobila glavnu ulogu iako ne govori talijanski jezik. U filmu glumi Ninu, djevojku koja radi u centru za izbjeglice te se zbližava s Ismailom koji je s bratom još kao dijete prebjegao iz Afganistana zbog progona hazarske nacionalne manjine. Kao odrasli žive u Italiji, no sve se mijenja kad saznaju da im je majka još živa i suočavaju se s dilemom trebaju li se vratiti i uhvatiti ukoštac s obiteljskom sudbinom ili ostati u svojoj novoj domovini.

Kao da je moj sin istinita je priča temeljena na životu Mohammada Jana Azada, protagonista redateljičina dokumentarnog filma Il mondo addosso iz 2016. godine. Costanza Quatriglio htjela je svojim drugim dugometažnim igranim filmom skrenuti pažnju na sudbinu Hazara, naroda progonjenog stoljećima, koji je krajem 19. stoljeća doživio masakr u Afganistanu, kad je ubijeno 60 posto populacije. Vjeruje se da ih danas ima 8 milijuna raspršenih po svijetu, a u Afganistanu su i sada izloženi teroru talibana.

Zanimljivo je da ulogu Ismaila igra Basir Ahang, hazarski književnik, novinar i aktivist za ljudska prava, koji danas živi u Italiji i radi za UNHCR. Na početku snimanja bilo mi je teško, jer sam ponovno proživio situacije kakve obično nastojimo zaboraviti, rekao je Ahang, nadajući se kako će film promijeniti položaj Hazara zanemarenih od medija i međunarodne politike.

Tihana Lazović kaže kako se pribojavala glume na talijanskom, no shvatila je na kraju kako pravi izazov nije bio jezik nego iskazivanje emocija. Ipak, nije mi bilo teško poistovjetiti se s tom ulogom jer i sama sam doživjela rat u svojoj zemlji, otkriva glumica koju u posljednje vrijeme gledamo i u zapaženim ulogama u Hrvatskoj. Trenutačno glumi mladu i hrabru novinarku u TV seriji Novine, dok je u kinima upravo Aleksi, debitantski film Barbare Vekarić, u kojem Tihana utjelovljuje bezbrižnu djevojku na prekretnici života.

Ne libi se glumiti ni u kratkim filmovima pa ćemo je tako vidjeti i u dvije intrigantne uloge u ZFF-ovom programu Kockice. U filmu Tina i Sendy redateljice Hani Domazet glumi djevojku koja dolazi na audiciju za porno film, dok se u Moljcima Tomislava Đurinca nađe u neočekivanoj situaciji nakom smrti vlasnice stana u kojem živi. Publika će je moći pozdraviti i na pozornici ZFF-a, gdje će predstaviti film Kao da je moj sin uz redateljicu Costanzu Quatriglio, također gošću festivala.