Utorak je dan za očinsku ljubav

Svaki dan, pa tako i utorak, na ZFF-u počinje s filmovima za najmlađe, a u 12 sati u kinu Europa očekuje nas vrlo poseban film jer ga je režirala prva redateljica iz Saudijske Arabije ikad. Sukladno tome, film Vadžda donosi priču o maloj djevojčici s velikim snovima.

Filmovi iz glavnog natjecateljskog programa na rasporedu su u 18:30 u kinu Europa, a dan u ovom programu počinje britanskom komedijom Stari momci. Mjesto radnje je prestižni internat za dječake Caldermount, a glavni junak je knjiški crv Amberson, radničko dijete na stipendiji s dna školske društvene ljestvice. Film se uz hrpu dobrog humora bavi temama klase i otpora prema autoritetu.

U 21:00 u Europi slijedi domaća premijera filma Sam samcat redatelja Bobe Jelčića, drama o borbi oca za skrbništvo nad kćeri koju obožava, a pred kojim su ogromne barijere u obliku potpunog nerazumijevanja sustava i sulude hrvatske birokracije. Premijeri filma na ZFF-u prisustvovat će ekipa filma i glavni glumci Rakan Rushaidat i Miki Manojlović koji će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike u sklopu Q&A.

U kinu Tuškanac festivalski dan započinje programom Velikih 5. U 17:00 na rasporedu je Colette, film britanskog redatelja Washa Westmorelanda, biografska drama o životu francuske spisateljice Sidonie Gabrielle Colette, kandidatkinje za Nobelovu nagradu i pionirke borbe za ženska prava koja je iz temelja promijenila književnost, modu i izražavanje seksualnosti Pariza s početka 20. stoljeća.

U Tuškancu se program nastavlja u 19:30 filmom Ne ostavi traga iz programa Ponovno s nama, dugoočekivanim novim ostvarenjem predvodnice američke indie scene, Debre Granik, o životu u divljini ratnog veterana autsajdera i njegove kćeri čija idila biva prekinuta intervencijom socijalne službe. U 22:00 u Tuškancu počinje vrlo popularni program Kockice s izborom iz recentnog hrvatskog kratkometražnog filma zajedno sa međunarodnom selekcijom kratkiša. U utorak svoje filmove na Kockicama imaju Hani Domazet (Tina&Sendy), Renata Lučić (Peti kat lijevo) i Andrija Mardešić (Stepska lisica).

Poseban program Festivali pod reflektorom u 18 sati u Dvorani Müller kina Europa donosi film iz programa Festivala mediteranskog filma Split, Izvještaji o Sari i Saalemu, o ljubavi Izraelke i Palestinca zbog koje neće proći nekažnjeno.

Program Tajkuni: Jučer, danas, sutra, ovogodišnja poslastica festivala, danas se bavi začecima poljskog kapitalizma u filmu Obećana zemlja, Andrzeja Wajde, a koji je proglašen najboljim poljskim filmom svih vremena. Mjesto i vrijeme putovanja u Obećanu zemlju je dvorana F22 u 18:00. U istoj dvorani u 21:30 ne smijete propustiti prvi film majke čehoslovačkog novog vala Věre Chytilove, autorice feminističkog klasika Ivančice.

U MSU u 20:30 u programu Velikih 5 gledamo najnoviji film poznatog španjolskog redatelja Jaimea Rosalesa Petra, o ženi koja se u potrazi za ocem suočava s bolnim obiteljskim naslijeđem. Od svjetske premijere na 15 dana autora u Cannesu ovaj film ne prestaje intrigirati gledatelje.