Utorak na ZFF-u: Od antiratne drame, preko crnog humora do romantike

Natjecateljski program dugometražnog igranog filma četvrtog festivalskog dana u kino Europa u 21:30 donosi hrvatsku premijeru debitantskog filma Alena Drljevića Muškarci ne plaču, koji je ljetos rasplakao publiku Sarajevo Film Festivala, a na Festivalu u Karlovim Varima osvojio je nagradu Europa Cinemas Label i Posebno priznanje žirija.

U 19 h u kinu Europa prikazuje se drugi dugometražni naslov iz konkurencije, Božja zemlja u režiji Francisa Leeja. Filmska priča o intenzivnoj privlačnosti koja se rađa između mladog jorkširskog farmera Johnnyja i zgodnog sezonskog radnika iz Rumunjske ovjenčana je Nagradom za režiju na Sundanceu.

Natjecateljski program Ponovno s nama na veliko platno kina Tuškanac u 19:30h donosi Charleston, debitantski dugometražni film Andreja Cretulescua, priču s elementima crnoga humora o suprugu i ljubavniku koji se povezuju nakon smrti žene koju su obojica voljeli, dok će u MSU u 18:30h biti prikazan film Sasvim obična obitelj Jana Cvitkoviča.

U domaćoj kratkometražnoj konkurenciji u programu Kockice u 22h u kinu Tuškanac gledamo Naopako Filipa Zadre, Marija Juraja Primorca i Northern Hymn dvostrukog laureata Kockica Tina Žanića, koji je Zlatna kolica osvojio za film Komba 2011. godine, a tri godine kasnije Posebno priznanje žirija ZFF-a za film Manjača.

I u utorak u Dvorani Müller gostuju besplatni ZFF-ovi programi Fokus: Crna Gora, Festivali pod reflektorom i Film Neposluha koji u 18h donosi britanski film Kad bi…. Lindsaya Andersona, jedan od najnezaboravnijih filmskih poziva na otpor, koji je nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 1969. godine.

U F22 (Frankopanska 22) publika u 19h također besplatno može pogledati prvijenac velikog Roya Anderssona Švedska ljubavna priča iz 1970. koji se prikazuje u programu Moj prvi film: Švedska.

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada