Subota na ZFF-u: ‘Ivana Grozna’ i ‘Monos’

Prva subota na 17. ZFF-u bit će obilježena dvama intrigantnim naslovima iz natjecateljskog programa. Iz Kolumbije dolazi Monos redatelja Alejandra Landesa koji napetim kombiniranjem žanrova ratnog filma i trilera nudi uznemirujuću i halucinatornu viziju kaosa i apsurda rata iz perspektive adolescenata. Na rasporedu je u kinu Tuškanac u 9:30 i 18.00 sati.

U istom kinu u 12:30 i 20.00 sati pratimo rumunjsko-srpsko ostvarenje Ivana Grozna, komediju o ženi na rubu živčanog sloma u kojoj redateljica Ivana Mladenović igra samu sebe. Inspirirana je stvarnim događajima o glumici koju u rodnom gradu dočekuju kao zvijezdu, no ubrzo počnu kolati i tračevi. Ivana Mladenović predstavit će film publici ZFF-a.

U subotu na svoje dolaze i najmlađi. U Kulturnom centru Travno u programu Bibijada od 11:00 prikazujemo Taiki, film nizozemske redateljice Mirjam de With o malenom Bruni koji mora naučiti preživjeti u divljini. Stvarni svijet koji se pred njime otvara pokazat će se mnogo uzbudljivijim i čarobnijim od onog virtualnog.

Moj prvi odlazak u kino, izbor kratkometražnih animiranih filmova primjeren djeci već u dobi od tri godine, otvara program u Narodnom sveučilištu Dubrava u 11 sati. Navečer, u 19 sati na rasporedu je Mlijeko, naslov iz programa Ponovno s nama.

Isti film u režiji islandskog majstora Grímura Hákonarsona prvi je na rasporedu ovogodišnjeg programa u Muzeju suvremene umjetnosti (19:00). Odmah potom, u 21 h na istoj lokaciji starta i program Velikih 5. Britanski hit Samo ti inteligentna je drama redateljice Harry Wootliff koja emotivno propituje opstojnost romantike pod rafalom sirove svakodnevice i njezinih pritisaka.

U Dvorani KIC počinje popratni program Dva Berlina: Filmom preko zida kojim se obilježava 30. godišnjica rušenja Berlinskog zida. U 17 sati na rasporedu je film Pogledajte ovaj grad njemačkog dokumentarista Karla Gassa, a u 21 sat kratki film Berlinska balada te dokumentarac Zid redatelja Jürgena Böttchera koji predočava proces preobrazbe Berlinskog zida iz simbola Hladnog rata u globalnu turističku atrakciju i kuriozitet.

U 19.00 u KIC-u gledamo Tvrđavu Europu u režiji Želimira Žilnika. Riječ je o dokudrami o izbjeglicama različitih nacionalnosti koji iz srednje Europe pokušavaju dospjeti na zapad prelazeći granicu i kršeći europska pravila.

Posljednji film na rasporedu u subotu (kino Tuškanac, 22:30) je Ema iz programa Ponovno s nama. Čuveni čileanski redatelj Pablo Larraín na zagrebačka se platna vraća turbulentnom pričom o ljudskom tijelu, plesu i majčinstvu. U središtu radnje neukrotiva je i intrigantna plesačica Ema čiji se brak s koreografom raspada kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina.