Pogledajte online film Čuvar brata svoga, dobitnika Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije

Čuvar brata svoga redatelja Ferita Karahana iz Turske dobitnik je Nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije. Izabran je zbrajanjem glasova publike Zagreb Film Festivala, Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma i Filmskog festivala Herceg Novi te publike koja je film imala priliku gledati online, na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Cilj Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije (Adriatic Audience Award) jest promocija i veća vidljivost europskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u kinima na području bivše Jugoslavije.

Film možete pogledati od 17. do 20. prosinca na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Film je dostupan gledateljima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

 

Čuvar brata svoga (Turska, 2021, 85 min.), opisan kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua, na Berlinaleu je osvojio nagradu FIPRESCI. Film prati Yusufa i njegova najboljeg prijatelja Memu, koji pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa, smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen suočiti se s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Kad odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, guste snježne padavine iznenada zatrpavaju školu. Bez izlaza i pomoći, dok vrijeme neumitno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne.

Redatelj Ferit Karahan rođen je 1983. u Turskoj. Karijeru je započeo kao prvi asistent režije na igranim filmovima. Za kratkometražne filmove Before the Flood (2010) i Yusiv’s Dream (2011) osvojio je više nagrada i posebnih priznanja. Njegov debitantski dugometražni film The Fall from Heaven (2013) prikazan je i nagrađen na brojnim međunarodnim festivalima.

Autor vizualnog rješenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985.), akademski kipar i slikar.

 

Kako gledati filmove na ondemand.kinomeetingpoint.ba

 Kada odete na ondemand.kinomeetingpoint.ba i kliknete opciju “Create account”, unesite svoju podatke u ponuđena polja. Ona uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta bit ćete u mogućnosti vidjeti sadržaj koji vam je dostupan ovisno o teritoriju s kojeg pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoje bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Film koji ste unajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kad prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete biti u mogućnosti gledati 48 sati koliko god puta želite.

Uživajte u filmu!

 

Mreža festivala Jadranske regije

U Mrežu festivala Jadranske regije, na inicijativu Sarajevo Film Festivala, okupila su se četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja, u zajedničkom programu: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Prvi zajednički program održan je online u travnju ove godine, a zatim i na svakom od festivala uključenih u projekt.

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.