Poplava

  • Gints Zilbalodis
  • Latvija, Francuska, Belgija
  • 2024
  • 84'
  • Straume

Premijerno prikazan u programu Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu, Poplava je od strane kritičara IndieWirea odmah proglašena jednim od „najznačajnijih animiranih filmova o prirodi još od Bambija“. Ovaj film o mački koja se budi u poplavljenom svijetu i mora savladati svoj strah od vode dok sa skupinom drugih životinja traga za kopnom pravi je animirani spektakl, ali i slojevita meditacija o krhkosti našeg okoliša te duhu prijateljstva i zajednice. Snimljen bez dijaloga i bez ljudskih likova, Poplava je prava gozba za osjetila kojoj se lako potpuno prepustiti. Film je u Annecyju ovjenčan nizom nagrada, uključujući i nagradu publike, a odabran je i za latvijskog kandidata za Oscara.

 

Gints Zilbalodis

Gints Zilbalodis latvijski je filmski autor i animator. Njegov debitantski dugometražni film Daleko osvojio je nagradu Contrechamp za najbolji dugometražni film u Annecyju. Prikazan je na više od 90 festivala, a prava za njegovo prikazivanje prodana su za više od 18 teritorija. Prije filma Daleko, Zilbalodis je snimio sedam kratkih filmova različitih formata. Poplava mu je drugi dugometražni animirani film, a premijerno je prikazan u programu Izvjestan pogled u Cannesu.

Poplava

Režija
Gints Zilbalodis
Scenarij
Gints Zilbalodis, Matīss Kaža
Direktor fotografije
Léo Silly Pélissier
Montaža
Léo Silly Pélissier
Producent
Matīss Kaža, Gints Zilbalodis, Ron Dyens, Gregory Zalcman
Produkcija
Dream Well Studio, Sacrebleu Productions, Take Five
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival – Un Certain Regard; Annecy Int'l Film Festival – Jury Award, Audience Award, Gan Foundation Award; Toronto Int'l Film Festival; Melbourne Int'l Film Festival

OSTALI FILMOVI IZ OVOG PROGRAMA