Zagreb Film Festival postao kandidacijski festival za prestižnu nagradu Europske filmske akademije

ZFF se pridružio mreži European Film Academy Short Film Network koju čini tridesetak europskih festivala uključujući Cannes, Berlin i Veneciju

Uoči svog 22. izdanja, koje se održava od 4. do 10. studenoga 2024., Zagreb Film Festival pridružio se European Film Academy Short Film Networku, paneuropskoj mreži filmskih festivala na kojima se bira kandidat za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma. Mrežu čini 30-ak uglednih europskih festivala iz 24 zemlje, uključujući Berlin, Cannes i Veneciju.

Nagrade Europske filmske akademije europski su pandan američkom Oscaru i najviše strukovno priznanje Starog kontinenta. Od svog osnutka Europska filmska akademija prepoznaje iznimna ostvarenja etabliranih redatelja te ujedno podržava i promiče kratkometražni film, čiji su autori često debitanti.

Filmove nominirane za najbolji europski kratkometražni film odabiru članovi mreže European Film Academy Short Film Network. Na svakom festivalu bira se jedno ostvarenje iz kratkometražne konkurencije, a potom se radi uži izbor od 5 nominiranih filmova. Finalisti se predstavljaju članovima Europske filmske akademije, njih 5000, koji glasovanjem odlučuju o pobjedniku.

Kratkometražni žiri 22. ZFF-a u sastavu: Daniel Soares (Portugal), dvostruki laureat ZFF-a (Samo neka uspije – Zlatna kolica 2023., Ono što ostaje – Posebno priznanje 2022.); David Gašo (Hrvatska), redatelj Niske trave, prošlogodišnjeg pobjednika Kockica i selektorica Yulia Serdyukova (Kurzfilm Festival Hamburg) među prikazanim filmovima odabrat će svog favorita. Kratkometražni kandidat dobiva mogućnost ulaska u finale i osvajanja nagrade Europske filmske akademije. Dodjela 38. Europskih filmskih nagrada održat će se sredinom siječnja 2026. 

Kao i na prijašnjim izdanjima, u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji Zagreb Film Festivala prikazat će se deset ostvarenja. Neki od njih svjetske su premijere imali na prestižnim svjetskim festivalima, poput britansko-francuskog Marion Joea Weilanda i Finna Constantinea, priče o jedinoj toreadorici u Francuskoj, koja je svjetsku premijeru imala u Veneciji, i njemačko-ruskog Hymn of the Plague kolektiva Ataka51, koji je premijerno prikazan u Locarnu. Dva filma iz kratkometražne konkurencije imat će svjetske premijere na Zagreb Film Festivalu. To su belgijski Kids Will be Alright Sigija van Roya i Tit for Tat grčkog redatelja Kyriakosa Kolliasa. U nacionalnoj kratkometražnoj konkurenciji, u programu Kockice prikazat će se osam ostvarenja domaćih autora.

Više informacija o ZFF-u pronađite na službenoj stranici.