Nova godina koja nikad neće stići

  • Bogdan Mureșanu
  • Rumunjska, Srbija
  • 2024
  • 138'
  • Anul Nou care n-a fost

Dvadeseti je  prosinca 1989., Ceaușescuov režim je na izdisaju i revolucija je pred vratima. TV redatelj mora spasiti prijenos dočeka nove godine kada glavna glumica izbjegne iz zemlje. U međuvremenu, njegov sin student planira preplivati Dunav i skloniti se u Jugoslaviji. Njega pak prati agent tajne policije, koji istovremeno pokušava preseliti svoju tvrdoglavu majku iz kuće koja je pred rušenjem. Selidbu provodi tvornički radnik u panici zbog pisma Djedu Božićnjaku u kojem njegov sin otkriva kako tata želi da Ceaușescu umre. Njihove sudbine ispreplest će se tijekom jednog dana u vatrometu tragikomedije. Film je premijerno prikazan u Veneciji, gdje je ovjenčan s nekoliko priznanja, uključujući nagradu za najbolji film u programu Horizonti.

Bogdan Mureșanu

Bogdan Mureșanu (1974.) nagrađivani je rumunjski pisac i redatelj. Autor je animiranih, dokumentarnih i igranih filmova i serija te član Europske filmske akademije. Njegov kratki film The Christmas Gift (2019.), prema kojem je kasnije snimio i dugometražni Nova Godina koja nikad neće stići, osvojio je Europsku filmsku nagradu te Grand prix u Clermont-Ferrandu. Uslijedio je Sandals (2020.), ovjenčan nizom nagrada na svjetskim festivalima, uključujući onu Mladog žirija u Clermont-Ferrandu. 

 

Nova godina koja nikad neće stići

Režija
Bogdan Mureșanu
Scenarij
Bogdan Mureșanu
Glumci
Adrian Văncică, Nicoleta Hâncu, Emilia Dobrin, Iulian Postelnicu, Mihai Călin, Andrei Miercure
Direktor fotografije
Boróka Biró, Tudor Platon
Montaža
Vanja Kovačević, Mircea Lăcătuș
Producent
Bogdan Mureșanu, Viorel Chesaru, Ada Solomon, Vanja Kovačević
Produkcija
Kinotopia, Romanian National Television, All Inclusive Films
Festivali i nagrade
Venecijanski filmski festival – najbolji film u programu Horizonti, Nagrada FIPRESCI za najbolji film u programu Horizonti, posebno priznanje za najbolju kameru

OSTALI FILMOVI IZ OVOG PROGRAMA