Masterclass: Rúnar Rúnarsson

 

6/11 | srijeda| Cinestar Dvorana 1

18:00 – 19:20 | projekcija filma Kad svane dan

19:30 – 20:30 | masterclass

U suradnji s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika, održat će se masterclass nagrađivanog islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, čije je filmove ZFF-ova publika već nekoliko puta imala prilike gledati u programu festivala. Čak dva Rúnarssonova filma snimljena su u koprodukciji s Hrvatskom (Vrapci, Kad svane dan), a jedan od njih, Kad svane dan, prikazuje se u ovogodišnjem ZFF-ovom programu Ponovno s nama. Masterclass će moderirati hrvatska redateljica i producentica Daria Blažević, a u razgovoru s njom Rúnarsson će se osvrnuti na svoje stvaralaštvo i karijeru. Na primjerima vlastitih filmova, govorit će o svom umjetničkom pristupu, izazovima i prednostima dvojne uloge scenarista i redatelja te o ostalim specifičnostima rada na filmu u kontekstu takozvanih malenih kinematografija kao što su Island i Hrvatska.

Masterclassu će prethoditi projekcija filma Kad svane dan, koji se prikazuje u sklopu natjecateljske sekcije Ponovno s nama.

jezik: engleski 

otvoreno za javnost

predavač

Rúnar Rúnarsson

Rúnar Rúnarsson (Reykjavik, 1977.) dobro je poznat ZFF-ovoj publici koja je imala priliku pratiti njegovu karijeru još od kratkometražnih početaka u ranim godinama festivala. Nakon kratkih, uslijedile su i dugometražne festivalske uspješnice – Vulkan (ZFF 2012.; Cannes – Directors’ Fortnight), Vrapci (ZFF 2015.; San Sebastián 2015. – Zlatna školjka za najbolji film) i Jeka (ZFF 2019.), Kad svane dan (ZFF 2024.; Cannes – Izvjestan pogled).

moderatorica

Daria Blažević

Daria Blažević filmska je redateljica, producentica i kulturna radnica. Diplomirala je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i na Filmskoj akademiji u Beču. Predsjednica je Kinokluba Zagreb i voditeljica Umjetničke organizacije Kadromat, u sklopu koje djeluje kao producentica. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Društva hrvatskih filmskih autora i producenata, u kojem djeluje kao predsjednica Odbora za autorska prava.