Montažer filma ‘Izazivači’ Marco Costa i redatelj Rúnar Rúnarsson među ovogodišnjim gostima programa Industrija

Program Industrija Zagreb Film Festivala, namijenjen edukaciji i umrežavanju filmskih stručnjaka u regiji, ove godine nudi još bogatiji izbor masterclassova, radionica, izlaganja, okruglih stolova, pitching forum, čak i jednu konferenciju. Događanja se odvijaju od 4. do 10. studenoga na nizu lokacija, u Dokukinu KIC, kinu Kinoteka, Scenoteci (ex Vidra), Cinestaru, na sceni F22, a sva su otvorena za ljubitelje sedme umjetnosti.

Predavanja filmskih autora

Trinaesto izdanje Industrije ugostit će niz uglednih filmskih profesionalaca koji će sa ZFF-ovom publikom podijeliti iskustva i savjete iz kreativne i praktične perspektive. U suradnji s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika masterclass će održati poznati islandski redatelj Rúnar Rúnarsson (Vulkan, Vrapci, Kad svane dan), a moderirat će ga redateljica i producentica Daria Blažević. Razgovoru će prethoditi projekcija filma Kad svane dan, koji se prikazuje u sklopu natjecateljskog programa Ponovno s nama. Među gostujućim profesionalcima je i montažer Marco Costa (Sve, i kosti, Izazivači, Queer), dugogodišnji suradnik redatelja Luce Guadagnina, a u razgovoru s montažerkom Ivom Ivan podijelit će kreativni proces rada na filmu Izazivači. U sklopu suradnje s Institutom MIDPOINT, u Zagreb dolazi i iskusni savjetnik za scenarije Pavel Marek, koji će se u svom predavanju osvrnuti na razlike u strategijama prilikom stvaranja kratkometražnog i dokumentarnog filma.

Redatelj Rúnar Rúnarsson

Aktualne teme

U suorganizaciji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske održat će se izlaganje Kreativna Europa MEDIA – kako se prijaviti na pozive za razvoj? U sklopu događanja, voditeljica DKE – Ureda MEDIA HR Martina Petrović s prisutnima će podijeliti sveobuhvatne informacije i smjernice o mogućnostima financiranja poziva za razvoj Potprograma MEDIA, s ciljem olakšanja praktičnog razumijevanja i otklanjanja uobičajenih problema tijekom procesa prijave.

U organizaciji Odjela za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) program Industrija ZFF-a prvi put donosi i trodnevnu konferenciju posvećenu temi malih kinematografija, Small Cinemas Conference. Konferencija je dio europskog istraživačkog projekta CresCine, a tijekom tri dana održat će se niz izlaganja i okruglih stolova na temu aktualnih izazova filmske produkcije, distribucije i potrošnje.

Što je to audiodeskripcija, kome je namijenjena i koji je točno njezin značaj? U organizaciji Hrvatskog saveza slijepih na okruglom stolu Audiodeskripcija i pristupačnost AV sadržaja osobama s oštećenjem vida relevantni dionici govorit će o ključnim pitanjima vezanima uz prilagođavanje AV sadržaja osobama s oštećenjem vida u Hrvatskoj.

Bogati radionički program

Program Industrije raste iz godinu i godinu. S ciljem podržavanja i razvoja novih domaćih i regionalnih talenata, ove godine nudi rekordni broj radionica. Uz redovite radioničke programe, po kojima je program Industrija postao prepoznatljiv diljem regije, prvi put će se održati radionica MIDPOINT Intensive Croatia. Radionica je nastala u partnerstvu s Institutom MIDPOINT i Hrvatskim audiovizualnim centrom, namijenjena je kreativnom razvoju scenarija, a vodi je stručnjak Pavel Marek.

 Pavel Marek

Od brojnih radionica, gledateljima će biti otvorena Audicija kao networking, dvodnevna radionica koju vodi glumica Katarina Madirazza, a namijenjena je glumcima koji žele dobiti bolji uvid u proces audicije i umrežiti se. Polaznici će svoj rad predstaviti redatelju Filipu Herakoviću, direktorici castinga Sanji Drakulić te producentima Matiji Drnikoviću i Tamari Babun.

Kreativni rad tek je jedna etapa u nastanku filma. Od koncepta do realizacije, projekt prelazi dalek put i susreće se s brojnim preprekama i nepredvidivostima. Kako kreirati poduzetničku strategiju za realizaciju projekta, naučit će polaznici radionice Poduzetnička strategija za filmaše. Radionica se održava online u suradnji s istraživačkim projektom CresCine, a vodi je iskusni kreativac i filmski istraživač na području poduzetništva i medijskih inovacija Fiacre Muller.

Fiacre Muller

U suradnji sa ZFF-om, agencijom Eventful, DKE – Uredom MEDIA Hrvatske i Eurimagesom Mreža festivala Jadranske regije organizira Radionicu održivosti filmskih festivala. Polaznici će naučiti kako se ekološke, društvene i ekonomske komponente mogu integrirati u različite aspekte organizacije festivala, uključujući odabir lokacija, smanjenje otpada te poticanje svijesti o održivosti među sudionicima i gostima.

Tu su i redoviti radionički programi po kojima je Industrija prepoznatljiva diljem regije. Najdugovječnija među njima je radionica Moj prvi scenarij, na kojoj su se razvijali scenariji za brojne uspješnice hrvatskog filma (Zbornica, Sedmo nebo, Garbura, Stric, Dnevnik Diane Budisavljević), a održava se od samog začetka programa Industrija. U suradnji s Društvom hrvatskih filmskih autora i producenata i pod iskusnim vodstvom redatelja Antonija Nuića i Pjera Žalice filmski autori iz Finske, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Turske razvijat će svoje debitantske dugometražne scenarije.

U suradnji s Društvom hrvatskih filmskih montažera i Društvom hrvatskih filmskih autora i producenata odvija se treća iteracija Radionice montaže filmskih trailera, koju vode nagrađivani hrvatski montažeri Vladimir Gojun i Tomislav Pavlic. Oni će tijekom pet intenzivnih dana mentorirati mlade profesionalce u vještini izrade filmskih trailera, a po završetku radionice publika će imati prilike vidjeti njihove radove. Najbolji među njima dobit će i nagradu u obliku profesionalnog angažmana.

Vladimir Gojun i Tomislav Pavlic

Devetu godinu zaredom, studenti šest filmskih akademija iz regije okupit će se u sklopu programa Industrija Mladost!, gdje će na intenzivnim radionicama razvijati svoje kratkometražne igrane filmove te ih predstaviti međunarodnom žiriju na pitchingu otvorenom za javnost. Najbolji projekt osvojit će nagradu u obliku usluga postprodukcije.

Radionički program Industrije nudi nešto za svaki uzrast pa će tako program otvoriti radionica Moja prva videoigra na kojoj će djeca osnovnoškolskog uzrasta na zabavan i pristupačan način usvojiti metodu učenja programiranja MIT Scratch i izraditi vlastitu videoigru. U suradnji s Mrežom festivala Jadranske regije održava se pak radionica filmske kritike namijenjena filmofilima starijima od 54 godine. Polaznici će svojim osvrtima popratiti filmove iz programa Mreže festivala.

Filmski festivali u gostima

U programu Festivali pod reflektorom programski direktori i selektori 11 europskih filmskih festivala predstavljaju odabrane naslove iz svojih selekcija, a tu se našao i izbor kratkih filmova nominiranih za Europsku filmsku nagradu. Zavirite u programe Sarajevo Film Festivala, FMFS-a, Filmskog festivala u Locarnu, Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, Vienna Shortsa, Međunarodnog filmskog festivala u Rigi, Tampere Film Festivala, Festivala autorskog filma, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog filmskog festivala i Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.