Tko je u utrci za međunarodne Oscare, a tko za Europske filmske nagrade

Svaka zima, pa tako i ova koja dolazi, rezervirana je za prema mnogima najvažnije (pred)nominacije u filmskom svijetu, a ljubitelji sedme umjetnosti moći će na Zagreb Film Festivalu brusiti svoje umijeće predviđanja. U raskošnom programu 22. ZFF-a smjestilo se, naime, čak šest kandidata za nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, Oscar u kategoriji međunarodnoga filma: belgijski, britanski, francuski, latvijski, litavski i tajlandski, a devet dugometražnih naslova (7 igranih i 2 animirana) iz ovogodišnjeg programa nalazi se u utrci za Europske filmske nagrade, tzv. europske Oscare.

Tri filma zasad su u igri za obje nagrade – američke međunarodne i tzv. europske Oscare. To su Julie je odlučila šutjeti (dugometražna konkurencija), Emilia Pérez (Velikih 5) i Poplava (Mreža festivala Jadranske regije).

Belgijski Julie je odlučila šutjeti (Julie Keeps Quiet) Leonarda Van Dijla je napeta studija karaktera o mladoj tenisačici koja se nađe usred skandala s trenerom. Vrhunsku filmsku ekipu ovog filma koji kao izvršna producentica potpisuje Naomi Osaka između ostalih čini direktor fotografije Nicolas Karakatsanis (Ja, Tonya, Cruella), dok je glazbu skladala dobitnica Pulitzera Caroline Shaw, a osobito je hvaljena i centralna glumačka izvedba mlade Tesse Van den Broeck, koja je i sama tenisačica. Film je premijerno prikazan u Cannesu, gdje je ovjenčan nagradom SACD, a nominiran je i za ovogodišnju nagradu publike LUX.

Raskošna francuska pop opera Emilia Pérez Jacquesa Audiarda (Prorok, Hrđa i kost, Dheepan) ovjenčana je Nagradom žirija i Nagradom za najbolju glumu u Cannesu (Selena Gomez, Karla Sofía Gascón, Zoe Saldaña, Adriana Paz). Prekvalificirana i podcijenjena, odvjetnica Rita (Zoe Saldaña) više vremena provodi brinući kako kriminalce izvući iz škripca nego kako ih privesti pravdi. Jednoga dana otvara joj se neočekivani izlaz kada je narkobos Manitas (Karla Sofía Gascón ) unajmi da mu pomogne realizirati tajni plan. Naime, Manitas se želi povući iz kartela, prigrliti svoje pravo ja i napokon postati ženom.

Poplava (Flow) latvijskog autora Gintsa Zilbalodisa je prvi animirani film u jednom od natjecateljskih programa ZFF-a. Premijerno prikazan u programu Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu, Poplava je od strane kritičara IndieWirea odmah proglašena jednim od „najznačajnijih animiranih filmova o prirodi još od Bambija“. Ovaj film o mački koja se budi u poplavljenom svijetu i mora savladati svoj strah od vode dok sa skupinom drugih životinja traga za kopnom pravi je animirani spektakl, ali i slojevita meditacija o krhkosti našeg okoliša te duhu prijateljstva i zajednice.

Zanimljivi su ostali predstavnici matičnih zemalja u utrci za međunarodne Oscare: Tajland predstavlja Kako se obogatiti prije nego što baka umre, dirljiva komična drama Pata Boonnitipata koja je pomela azijske kinoblagajne, Litvu zanimljiva filmska slagalica Vikendica u režiji laureata Venecije Laurynasa Bareiše, a Ujedinjeno Kraljevstvo Santosh, briljantan kriminalistički triler Sandhye Suri (I kao Indija, ZFF 2005.) prikazan u Cannesu, Torontu i Karlovim Varima. Kraći popis 15 fiinalista bit će objavljen 17 prosinca, a pet finalista 17. siječnja 2025.

Ostali kandidati za nagradu Europske filmske akademije iz programa  ZFF-a su: rumunjski Nova godina koja nikad neće stići (The New Year That Never Came) Bogdana Mureșanua, islandski Kad svane dan (When the Light Breaks) u režiji gosta 22. ZFF-a Rúnara Rúnarssona, njemački Do kraja života (Dying) Matthiasa Glasnera, litavski Toksično, pogled u bespoštedni svijet manekenstva i modnih pisti u režiji Saulė Bliuvaitė, te Susjedna soba (The Room Next Door) Pedra Almodóvara. Uz Poplavu, za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji animiranog filma nalazi se i Veliki život (Living Large) Kristine Dufkove iz programa KinoKino. Finalisti će biti poznati 5. studenog, a 37 dodjela Europskih filmskih nagrada održat će se 7. prosinca u Luzernu, Švicarska.

 

Kandidati za nagradu Oscar:

Kako se obogatiti prije nego što baka umre, Tajland
Julie je odlučila šutjeti, Belgija
Emilia Pérez, Francuska
Poplava, Latvija
Vikendica, Litva
Santosh, Ujedinjeno Kraljevstvo

Dugometražni igrani filmovi u selekciji za nagradu Europske filmske akademije:

Do kraja života, Matthias Glasner
Emilia Perez, Jacques Audiard
Julie je odlučila šutjeti, Leonardo Van Dijl
Nova godina koja nikad nije došla, Bogdan Mureșanu
Susjedna soba, Pedro Almodóvar
Toksično, Saulė Bliuvaitė
Kad svane dan, Rúnar Rúnarsson

Dugometražni animirani finalisti za nagradu Europske filmske akademije:

Poplava, Gints Zilbalodis
Veliki život, Kristina Dufkova