‘Alma Viva’ Cristèle Alves Meira dobitnik Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je film Alma Viva portugalske redateljice Cristèle Alves Meira. Najbolji film izabran je zbrajanjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma, Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani i Filmskog festivala Herceg Novi, kao i publike online platforme ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Dodjela nagrada održana je na 28. Festivalu autorskog filma, a pobjednika je proglasio Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma na proglašenju je rekao: “Mreža festivala Jadranske regije je vrlo važan segment koji se već drugu godinu održava u sklopu FAF-a. Misija festivala u mreži je promoviranje europskih vrijednosti filma, talenata i svega onoga što nam različitost Europe donosi. Ova mreža je uspostavljena na inicijativu Jovana Marjanovića.”

Cristèle Alves Meira se zahvalila na nagradi uz poruku: ”Vrlo sam sretna zbog ove nagrade. Ne radim filmove kako bi bili nagrađivani, ali kada se to dogodi vrlo je ohrabrujuće. Veliki pozdrav publikama svih festivala.”

Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award je promocija i veća vidljivost europskog filma, a nagrada će osigurati filmu prikazivanje u kinima na području bivše Jugoslavije.

Film Alma Viva prati malu Salome koja se, kao i svakog ljeta za vrijeme praznika, vraća u rodno selo smješteno u planinama Portugala. Bezbrižni odmor prekida iznenadna bakina smrt. Dok se odrasli svađaju oko organizacije sprovoda, Salome proganja duh žene za koju se tvrdi da je vještica. Cristèle Alves Meira je glumica koja je karijeru započela kao kazališna redateljica. Nakon toga režirala je prvi dokumentarni film Som & Morabeza, a zatim Born in Luanda. Kratke igrane filmove snimila je u Portugalu: Sol Brancothen Campo de Víboras, prikazan u Cannesu, i Invisível Herói. Alma Viva je njen prvi dugometražni film.

Autor vizualnog rješenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985), akademski kipar i slikar.

Fotografije: Vladimir Opsenica, FAF promo