12.-20.11.2016.

Dodjela Nagrade Albert Kapović

Dodjela Nagrade Albert Kapović

 

Upravni odbor Hrvatske udruge producenata 2010. je donio odluku o osnivanju stalne godišnje Nagrade Albert Kapović, na spomen našeg prerano preminulog kolege i prijatelja, utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra. Nagrada se dodjeljuje fizičkim i pravnim osobama koje su se tijekom godine istaknule u svom radu u polju filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Hrvatska udruga producenata na taj način želi odati priznanje i onima čiji doprinos boljitku hrvatskog filma često ostaje neprimijećen od javnosti, ali i od same struke.

 

Kolegica Vanja Andrijević već dugi niz godina ulaže ogroman napor u proizvodnji, distribuciji i promociji hrvatskog animiranog i eksperimentalnog filma u Hrvatskoj i u svijetu. Njen rad izdvaja iznimna profesionalnost i predanost poslu. Svoje kontakte i znanje rado dijeli s kolegama. Pedantnim sakupljanjem i distribuiranjem podataka radi na očuvanju baštine hrvatskog filma. Producirala je neke od najuspješnijih hrvatskih animiranih i eksperimentalnih filmova, a surađuje i s mladim autorima Akademije likovnih umjetnosti. Njezina produkcijska kuća Bonobostudio bavi se produkcijom i distribucijom kratkometražnih filmova na međunarodne festivale i prestižne televizijske postaje. Ove je godine producirala 7 filmova (od toga tri koprodukcije), distribuirala njih 37, a filmovi se mogu pohvaliti sudjelovanjem na 6 domaćih i 119 inozemnih festivala, te sveukupno 14 osvojenih nagrada. Smatramo da je Vanja Andrijević svojim radom, iskustvom, pozitivnom energijom, upornošću, umijećem prepoznavanja novih ideja mladih autora i nepatvorenom ljubavlju prema formi animiranog filma dala izniman produkcijski doprinos hrvatskom filmu u 2015. godini.

Povjerenstvo za dodjelu godišnje Nagrade Albert Kapović: Nataša Petrović (predsjednica Povjerenstva), Tamara Babun, Irena Marković, Vanja Sremac, Boris T. Matić

 

 

Vanja Andrijević

Producentica i direktorica u Bonobostudiju, tvrtki za produkciju, distribuciju i promociju animiranih i eksperimentalnih filmova, koju je osnovala 2008. godine. Prethodno je radila kao koordinatorica Međunarodnog festivala novog filma i videa u Splitu, kao koordinatorica i producentica u studiju Fade In, a zatim kao izvršna producentica u Hrvatskom filmskom savezu i u produkcijskoj kući Kenges. Sudjelovala je na brojnim radionicama, seminarima, pitching forumima i bila organizatorica prvog Foruma za razvoj dugometražnih filmskih projekata u sklopu Animafesta 2007. godine. Od 2008. do 2011. organizira i koordinira prezentaciju hrvatske animacije na zajedničkom hrvatskom štandu na Međunarodnom sajmu animiranog filma u Annecyju, a od 2010. sudjeluje i u promociji hrvatskog filma na Međunarodnom sajmu kratkometražnog filma u Clermont Ferrandu. Sudjelovala je kao članica selekcijske komisije i žirija na više međunarodnih filmskih festivala i foruma za razvoj projekata. Članica je Hrvatske udruge producenata.