12.-20.11.2016.

Žena s krajolikom

Žena s krajolikom

Jugoslavija, 1976, 66'

režija: Ivica Matić

scenarij: Ivica Matić

glumci: Stole Arandjelović, Božidarka Frajt, Uroš Kravljaća

fotografija: Karpo Ačimović Godina

montaža: Ružica Cvingl

produkcija: Centar Film, RTV Sarajevo

festivali i nagrade: 

Festival jugoslavenskog igranog filma u Puli 1989. – posthumno – Specijalna zlatna arena; Međunarodni filmski festival u Montrealu 1990. – Nagrada ekumenskog žirija, Nagrada FIPRESCI, Posebna velika nagrada žirija

Prvi i jedini film prerano preminulog bosanskog redatelja Ivice Matića. Trinaest godina nakon njegove smrti Žena s krajolikom osvojio je Zlatnu arenu za režiju na Pulskom filmskom festivalu, nakon čega je prikazan na nizu festivala diljem svijeta gdje je zaradio oduševljene kritike. S izvanrednim osjećajem za fotografiju i atmosferu, Matić je napravio filmski esej o sukobu umjetnika i društva. Film prati Šumara, samoukog slikara-naivca s posebnom strašću za slikanjem nagih žena. Šumar dolazi u zabačeno bosansko selo gdje uskoro nagovara mnoge mještanke da mu poziraju. To razbjesni njihove muževe koji su uvjereni da se između slikara i žena odvija mnogo više od umjetnosti. Inspirirana naivnim slikarstvom, hvaljena kamera Karpa Godine uklapa likove u pejzaž i okolinu, pričajući pritom sasvim svakodnevnu priču.

Ivica Matić (1948. – 1976.) Redatelj i scenarist, i kultni sarajevski autor. Tvorac je tridesetak kratkometražnih filmova i jednog dugometražnog. Mnogi smatraju da je upravo njegova Žena s krajolikom film u kojem su uspostavljeni temelji tzv. sarajevske škole filma. Od 2003. godine po njemu se zove najznačajnija bosanskohercegovačka filmska nagrada koju dodjeljuje Udruženje filmskih radnika BiH za doprinos filmu.