12.-20.11.2016.

13 minuta

Elser

Njemačka, 2015,  110’

režija: Oliver Hirschbiegel

scenarij: Fred Breinersdorfer, LéonieClaire Breinersdorfer

glumci: Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaußner, Johann von Bülow, Felix Eitner, David Zimmerschied, Rüdiger Klink, Simon Licht, Cornelia Köndgen, Lissy Pernthaler

fotografija: Judith Kaufmann

montaža: Alexander Dittner

producenti: Boris Ausserer, Oliver Schündler, Fred Breinersdorfer

produkcija: Lucky Bird Pictures

festivali i nagrade: 

Berlinale 2015.; Međunarodni filmski festival u Edinburghu 2015. 

13 minuta prati Georga Elsera i njegov propali pokušaj atentata na Hitlera. Samo 13 minuta dijelilo je tesara Georga Elsera od toga da zauvijek promijeni povijest. 8. studenog 1939. Elser je postavio bombu iza Hitlerove govornice u minhenškoj pivnici, no Hitler je prostor napustio ranije nego što je bilo planirano i tako preživio atentat. Oliver Hirschbiegel, koji je već uprizorio posljednje dane nacističkog vodstva u nagrađivanom filmu Hitler: Konačni pad, osvjetljava pozadinsku priču iza Elserovog čina. Rekonstruirajući društveno-politički kontekst tog vremena, Hirschbiegel otkriva odnos između Elsera i Arthura Nebea, glavnog detektiva koji je bio zadužen za razotkrivanje sudionika urote. Boraveći u pritvoru, Elser se prisjeća događaja koji su doveli do pokušaja atentata, kao i svojih razloga za tako drastičan čin.

Oliver Hirschbiegel rođen je u Hamburgu 1957. Redateljski prvijenac mu je TV film Das Go! Projekt, a filmski Das Experiment, koji mu je donio četiri njemačke filmske nagrade. Hitler: konačni pad nominiran je 2005. za Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Nakon više američkih produkcija, uključujući i biografski film Diana o kraljevskoj obitelji, 13 minuta je prvi Hirschbiegelov njemački film nakon devet godina.